A Quiet Place – review – nu a reușit să îmi stârnească curiozitatea și să mă facă să vreau să îl văd până la final

Trebuie să recunosc, m-am uitat la A Quiet Place abia zilele astea, după ce am văzut că Bird Box este comparat de fiecare dată cu el și majoritatea sunt de părere că filmul în care joacă Sandra Bullock nu reușește să se ridice la nivelul său. Cred că mă număr printre puținii care au o părere complet opusă. Nu spun că este un film rău, doar că, pe mine cel puțin, nu m-a impresionat chiar atât mult.

A Quiet Place are atât părți bune, cât și părți rele. Din păcate părțile rele coincid cu cele care contează destul de mult pentru mine atunci când mă uit la un film, acesta fiind, cel mai probabil, și motivul pentru care nu prea a reușit să mă facă curios să văd până la final ce se întâmplă cu familia.

A Quiet Place – cât de bună este povestea?

Acțiunea filmului are loc în anul 2020, într-un decor post-apocaliptic – Terra a fost invadată de extratereștri orbi, dar care au un auz extraordinar și la cel mai mic zgomot vor veni și te vor sfârteca. A Quiet Place urmărește încercările prin care trece o familie cu trei copii (și cu încă unul care va urma să se nască), membrii săi încercând să supraviețuiască și să rămână uniți, lucru destul de greu de făcut ținând cont că nu pot vorbi și nu pot să facă niciun fel de zgomot.

Regizorul a ținut să precizeze că prin acest film și-a dorit să scoată în evidență familia și cum aceasta trebuie să fie unită indiferent de problemele prin care trece. Sunt de părere că reușește acest lucru, mai ales prin modul în care tatăl este prezentat, el fiind mereu gata de orice pentru a-și menține familia în viață.

Pe parcursul filmului o să îți pui mai multe întrebări despre deciziile pe care familia le-a luat. De exemplu, de ce au ales să mai facă un copil în aceste vremuri atât de tulburi. Nu s-au gândit că va fi destul de dificil, dacă nu chiar imposibil să nască fără a scoate niciun sunet? Da, poate a fost doar o întâmplare nefericită, ținând cont că metodele de contracepție sunt, în teorie, mai greu de găsit. Însă chiar la începutul filmului aceștia se află într-un magazin încercând să găsească pastile pentru fiul lor bolnav și… sunt destul de sigur că acolo ar fi găsit și câteva soluții pentru a scăpa de riscurile apariției unei sarcini nedorite.

A Quiet Place - Fără zgomot! - Review

Uitându-ne în continuare la A Quiet Place o să ajungem la concluzia că, de fapt, alegerea de a avea încă un copil aparține părinților care, prin acesta, încercau să mai aline din suferința pierderii, chiar în debutul filmului, a unuia dintre fii (nu, nu este nici un spoiler – practic acest lucru îl aflăm inclusiv din trailer).

Trebuie spus că povestea are unele momente în care pare „trasă de păr”, iar acțiunea nu se desfășoară într-un ritm chiar atât de alert cum mi-ar fi plăcut, astfel încât să mă țină mereu încordat și dornic de a vedea ce se va întâmpla în continuare.

Prestația actorilor

Tatăl (John Krasinski), mama (Emily Blunt), fiul (Noah Jupe) și fiica surdo-mută (Millicent Simmonds) sunt personajele cu care ne vom întâlni pe aproape întreg parcursul filmului. La început îl vom cunoaște și pe Beau (Cade Woodward), cel de-al treilea copil al familiei, care însă nu va avea o soartă fericită, după cum am spus-o deja.

Nu pot să nu remarc prestația acestora, care merită lăudată. Cu siguranță nu e ușor să joci într-un film în care nu o să vorbești aproape deloc și toate emoțiile și stările trebuie să fie transmise prin mimica feței și deciziile pe care le iei în liniște deplină. Pot spune că, într-un fel, mă enervează faptul că avem un joc actoricesc atât de bun, în timp ce filmul suferă la celelalte capitole.

Legat de actori trebuie spus că Millicent Simmonds, actrița care o interpretează pe Regan, a rămas surdă în urma unui accident pe care la avut la vârsta de un 1 an. De asemenea, mai merită evidențiat faptul că John Krasinski și Emily Blunt sunt împreună de zece ani, ei căsătorindu-se legal în anul 2010 – acesta este primul film în care cei doi apar împreună.

Câteva cuvinte de final

Sunt convins că printre voi se numără persoane care vor aprecia filmul, așadar nu pot să spun că nu vi-l recomand. Rămâne la alegerea voastră dacă îi acordați sau nu o șansă. Se pare că mă număr printre puținele persoane care nu au reușit să fie convinse de A Quiet Place că este un film care merită o notă mare. Nu e nicio problemă, până la urmă gusturile nu se discută. 🙂

Putem spune că A Quiet Place merită văzut pentru modul în care se desfășoară acțiunea, fără ca actorii să scoată vreun sunet pe aproape întreaga durată a filmului, dar și pentru prestația acestora (sunt convins că e greu să joci un rol în care abia scoți două cuvinte pe gură). Dar cam atât. Povestea nu m-a convins deloc, iar atmosfera nu a fost chiar una atât de „terifiantă” cum spun unii.

A Quiet Place
  • Poveste
  • Atmosferă
  • Regie
  • Actori
2.6

Concluzie

A Quiet Place nu creează o atmosferă care să te țină mereu în tensiune, însă prestația actorilor trebuie remarcată, la fel și modul în care acțiunea se desfășoară într-o liniște deplină. Cu toate acestea, pe mine cel puțin, nu a reușit să mă facă să vreau să îl văd până la final cu sufletul la gură și cu siguranță sunt șanse 0 să vreau să-l revăd.

  • Add Your Comment