Allview A5 Easy este un telefon de buget cu suport dual-SIM – REVIEW

Atunci când vine vorba de smartphone-urile de buget putem spune că avem la dispoziție o ofertă destul de variată, putând fi găsite fel și fel de modele create pentru a se plia cât mai bine pe necesitățile unei persoane obișnuite, care nu dorește să își facă o gaură foarte mare în buget pentru a cumpăra un telefon. Am testat până acum mai multe astfel de modele de smartphone-uri de buget, printre ele numărându-se și ZTE Blade A601, cel despre care am vorbit în ultimul review de pe blog, iar astăzi a veni rândul lui Allview A5 Easy.

Am avut ocazia să mă joc cu Allview A5 Easy timp de o săptămână, iar în această perioadă am putut să îmi fac o idee destul de clară despre el. Smartphone-ul este unul care oferă suport dual-SIM, iar prețul său este unul destul de mic (în prezent nu țin minte să-l fi văzut la un preț mai mare de 300 de lei). Este de la sine înțeles faptul că nu putem emite foarte mari pretenții de la el în aceste condiții, deci voi ține cont de acest lucru în redactarea review-ului.

Despre ce găsim în cutie, specificații și design

În cutie găsim practic lucrurile de bază, și anume cablul USB – microUSB, bateria, manualul de utilizare, certificatul de garanție și un cod prin care să activăm antivirusul care vine preinstalat pe Allview A5 Easy (antivirusul va fi insa activat doar pentru o perioadă limitată de timp). Avem și o folie de protecție a ecranului, aceasta venind direct aplicată pe acesta. Din punct de vedere al design-ului Allview A5 Easy nu iese deloc în evidență, aspectul acestuia fiind unul clasic. Marginile ecranului sunt unele destul de groase, iar per total telefonul nu aduce nimic special la acest capitol.

Allview A5 Easy - unboxing - ce găsim în cutie

Specificațiile lui Allview A5 Easy sunt unele entry-level, iar ținând cont de faptul că vorbim de un smartphone prezent deja pe piață de ceva timp putem spune că dotările hardware sunt chiar unele outdated. Chiar și așa, pentru o utilizare normală este suficient de bun, mai ales dat fiind prețul pe care îl are (este bun de exemplu ca un al doilea telefon). Vom vedea în continuare care sunt specificațiile, precum și modul în care se comportă terminalul în utilizarea zilnică.

Display + dotări hardware Allview A5 Easy

Allview A5 Easy vine cu un display LCD TN cu diagonala de 4 inch, marginile sale fiind însă unele destul de groase și puțin inestetice (avem parte de un raport display-corp deloc atractiv). Este totuși un telefon ieftin, deci unele compromisuri au fost necesare. Rezoluția afișată de acesta este una de 800 x 480 pixeli, iar denistatea pixelilor este de 233 ppi (sunt momente în care pixelii pot fi observați, iar asta e un minus). Experiența vizuală nu este una extraordinară, fiind doar acceptabilă (se observă că nu este prezent un panou IPS).

Un lucru destul de deranjant (mai ales pentru mine, deoarece îmi petrec foarte mult timp afară) este reprezentat de luminozitatea destul de scăzută, chiar și atunci când aceasta este setată la maxim, ceea ce înseamnă că ne va fi destul de greu să ne dăm seama ce este pe ecran atunci când razele soarelui bat direct pe acesta sau când afară este o lumină foarte puternică. În multe situații mi s-a părut că avem parte de niște culori șterse, iar unghiurile de vizibilitate sunt cam scăzute. Pe durata întregii săptămâni în care m-am folosit de smartphone touch-ul s-a descurcat bine, fiind foarte puține la număr momentele în care acesta „dădea rateuri”.

Allview A5 Easy - display & performanțe hardware

Pe partea de hardware precizez că este prezent un procesor MediaTek MT6572 de tip dual-core, care este tactat la 1.2 GHz (pe ARM Cortex-A7), acceleratorul grafic Mali-400 MP și 1 GB memorie RAM. Pentru stocarea fișierelor avem la dispoziție 8 GB (asta pe hârtie, deoarece în realitate disponibili pentru utilizator sunt doar aproximativ 5 GB – este prezent însă un slot pentru un card microSD de până la 128 GB). După cum se poate observa, nu avem parte de niște specificații care să rupă gura târgului, ci chiar din contră, unele care nu prea sunt capabile să mai facă față cerințelor actuale.

Performanțele lui Allview A5 Easy sunt unele destul de scăzute, iar acest lucru poate fi observat chiar din momentul în care deschizi telefonul pentru prima dată și îi faci configurarea inițială. Lag-ul este destul de prezent, iar în aplicațiile care cer mai multe resurse se pot observa foarte clar limitele acestui terminal. Cel puțin în timpul navigării prin meniu și aplicațiile basic este mai ok, chiar dacă și aici ne mai lovim din când în când de întărzieri și lag. Trebuie ținut cont de faptul că vorbim de un model foarte ieftin, lansat în urmă cu ceva timp.

Am observat că foarte multe persoane consideră testele de benchmark relevante, dar eu nu sunt deloc de acord cu acest lucru. De ce? Pentru că, în opinia mea, cea mai importantă este experiența pe care o avem noi cu telefonul. Desigur, și aceste teste ne pot oferi unele informații utile și ne ajută să ne orientăm în alegerea unui nou smartphone, dar în final tot experiența avută de utilizator este cea care primează. Am zis totuși să fac câteva astfel de teste de benchmark și cu Allview A5 Easy. Ce a rezultat? În AnTuTu a obținut 11.299 de puncte, în CF-Bench 4.076 de puncte și în Quadrant Standard 4.275 de puncte.

Cameră foto

Experiența m-a învățat să nu îmi pun mari speranțe în camera unui telefon care costă sub 300 – 400 de lei, iar asta pentru că nu am prea reușit să găsesc modele care să ofere o calitate bună a fotografiilor realizate (sunt bineînțeles și excepții, ca de exemplu UMI Rome X, care mi-a lăsat o impresie destul de plăcută). Cum se descurcă Allview A5 Easy la acest capitol? Încep prin a preciza că avem parte de o cameră foto principală de 5 Megapixeli, respectiv o cameră foto frontală VGA (de 0.3 Megapixeli), aceasta din urmă fiind una mediocră, selfie-urile și apelurile video având o calitate slabă.

Allview A5 Easy - cameră foto

În ceea ce privește camera foto principală, ea se comportă destul de bine afară, atunci când condițiile de luminozitate sunt bune spre excelente. Lucrurile se vor schimba însă radical în interior sau atunci când nu avem suficient de multă lumină. Mici „probleme” sunt și atunci când afară este prea multă lumină, iar asta pentru că fotografiile încep să pară destul de arse, iar culorile vor fi nerealiste (chiar și așa, camera suferă atunci când vine vorba de o reprezentare corectă a culorilor, în special a roșului). Nu avem autofocus, este prezent un bliț LED (pe care îl vei folosi mai mult ca lanternă), iar înregistrările video se realizează la o rezoluție 480p.

Conectivitate, software & baterie

Allview A5 Easy rulează sistemul de operare Android 5.1 Lollipop, căruia nu i-au fost aduse foarte multe modificări, iar aplicațiile preinstalate sunt puține la număr. După cum spuneam, vei întâlni lag în navigarea prin meniu. În ceea ce privește bateria, aceasta are capacitatea de 1.400 mAh, iar autonomia pe care o poate oferi este una suficient de bună, în sensul că vei trece cu bine peste întreaga zi, fără a fi nevoit să bagi telefonul la încărcat (asta în condiții de utilizare normală, nu foarte intensivă).

Legat de partea de conectivitate precizez că Allview A5 Easy pune la dispoziție lucrurile de bază, normale pentru un smartphone. Avem parte de conetivitate 3G, vitezele maxime atinse fiind de 21.1 Mbps în descărcare și până la 5.76 Mbps în upload, suport dual-SIM (cartelă SIM normală + micro-SIM), Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 4.0 cu A2DP și EDR și GPS cu A-GPS. Nu trebuie să uităm nici de jack-ul audio de 3.5 mm pentru căști și de portul microUSB.

Allview A5 Easy - conectivitate

Am folosit telefonul cu o cartelă de Orange și una de Digi Mobil în același timp, iar semnalul a părut să fie destul de stabil, cu puține momente în care să scadă foarte mult. În apelurile telefonice experiența a fost una destul de bună, dar un minus primește din partea mea la acest capitol deoarece volumul nu este unul foarte mare, chiar și setat la maxim (în medii zgomotoase asta poate reprezenta o problemă serioasă).

Ce preț are Allview A5 Easy și unde îl găsim?

Nu prea am reușit să mai găsesc telefonul în oferta multor magazine online de la noi, modelul de față fiind însă disponibil pe site-ul celor de la Allview, la un preț de 279 de lei. L-am găsit și în oferta celor de la eMAG, însă cu siguranță nu va fi pentru foarte mult timp, deoarece apare cu mențiunea „Stoc limitat”.

Note & Concluzii
  • Design & construcție
  • Display
  • Hardware & performanțe
  • Conectivitate
  • Camere foto
  • Autonomie
3.2

Concluzii

Allview A5 Easy a fost un telefon de buget acceptabil la momentul lansării sale pe piață de către compania brașoveană, dar la ora actuală nu îl mai recomand, deoarece alternativele pe care le avem la dispoziție sunt multe la număr și mult mai bune.

  • Add Your Comment