Anvelope all season – de ce nu le recomand? Câteva păreri în urma experiențelor avute cu ele

Am văzut în ultima perioadă cum tot mai multe persoane preferă să cumpere anvelope all season în locul celor de iarnă, respectiv vară. Trebuie să recunosc, din această categorie am făcut parte și eu până în urmă cu o săptămână.

Motivul pentru care preferam anvelopele all season nu a fost neapărat legat de preț, ci mai degrabă de comoditate: nu eram nevoit să le schimb în funcție de sezon și nici să îmi fac griji în ceea ce privește depozitarea lor. Mi-am dat însă seama, pe parcursul ultimilor ani, când am început să călătoresc tot mai mult prin țară, că au anumite limite. Ca o paranteză, am luat permisul în anul 2012 și până în prezent am depășit 100.000 km la volan.

Ziua în care am luat hotărârea de a lăsa comoditate la o parte și să pun siguranța mea pe primul loc a fost cea în care nici din a zecea încercare nu am reușit să înaintez pe un drum în rampă de la mine de la țară (s-a întâmplat în săptămâna în care am făcut multe drumuri aiurea din cauza celor de la RCS-RDS). Ce-i drept, a nins destul de mult în acea dimineață, și drumul este unul pietruit / de pământ, însă am mai urcat de o grămadă de ori acea porțiune de drum în condiții asemănătoare (sau chiar mai proaste) – diferența era că în acele dăți conduceam mașina tatălui meu, care era echipată cu anvelope de iarnă.

Mașina mea, echipată cu anvelope all season, s-a dovedit a fi destul de instabilă chiar și pe drum drept atunci când pe carosabil era așternută zăpada (am derapat de câteva ori și doar experiența m-a ajutat să o redresez la timp). Am observat că inclusiv vara erau puțin sacrificate performanțele mașinii și stabilitatea sa atunci când ploua. Și da, verific anvelopele de fiecare dată când plec la drum lungpresiunea a fost mereu la valorile recomandate, iar nivelul de uzură unul minim.

De ce să nu alegeți anvelope all season?

Sunt de părere că acest tip de anvelope reprezintă un compromis pe care niciun șofer nu ar trebui să îl facă. Chiar și specialiștii spun că este o alegere deloc inspirată, iar testele pe gheață confirmă acest lucru. Mi-a plăcut comparația făcută de Titi Aur în urmă cu câțiva ani la Digi24: „E ca şi cum ai încerca cu o haină subţire să o foloseşti şi iarna şi vara. Vara îţi va fi cald, iarna îţi va fi frig”.

Anvelopele all season sunt optimizate pentru a oferi o aderență acceptabilă atât vara, cât și iarna, fără a reuși însă să exceleze în nici una dintre cele două sezoane.

Anvelope all season vs anvelope de iarnă

Din ce am observat eu, pe un strat de zăpadă care depășește deja 2-3 centimetri anvelopele all season nu mai oferă o tracțiune atât de bună și te vor pune serios în dificultate să ții mașina sub control – cel mai bun exemplu pe care îl pot da aici este situația mea de acum o săptămână, când nu reușeam sub nicio formă să înaintez pe acel drum în rampă. Nu trebuie să uităm nici de distanța mai mare de frânare, în comparație cu cea a anvelopelor de iarnă.

Un alt dezavantaj este uzura ridicată pe perioada verii atunci când temperaturile sunt ridicate, dar și faptul că și aici distanța de frânare tinde să fie mai mare decât în cazul în care am folosi anvelope specifice sezonului.

Ieși mai scump având două seturi de anvelope?

Nu chiar. Inițial o să ți se pară destul de mare investiția în două seturi de anvelope, mai ales dacă facem o comparație cu costurile pe care le implică cumpărarea unor anvelope all season. Cu toate acestea, pe termen lung o să observi că este mult mai economic să ai două seturi de anvelope pe care să le schimbi în funcție de sezon. Pe lângă asta, te bucuri și de o siguranță mai mare când te afli în fața volanului.

Cum este posibil ca, pe termen lung, să ieșim mai ieftin alegând anvelopele de vară și cele de iarnă, pe care să le schimbăm în funcție de perioada în care ne aflăm? După cum am spus și mai sus, anvelopele all season au o durabilitate mai scăzută, iar dacă mai includem în ecuație și folosirea lor pe întreaga durată a anului o să observăm că se vor uza mult mai repede. Așadar le vom schimba mult mai des.

Concluzii

Într-adevar, dacă alegi să cumperi un set de anvelope all season o să:

 • scapi de bătăile de cap pe care le implică mersul la vulcanizare în fiecare primăvară și toamnă
 • scapi de costurile pe care le presupun schimbarea anvelopelor și depozitarea acestora (dacă nu ai unde să le ții tu)

Chiar și așa, pe termen lung o să fii mai câștigat din punct de vedere al banilor cheltuiți alegând să cumperi un set de anvelope de vară și unul de iarnă. În plus, și acest lucru este cel mai important și ar trebui să te intereseze, performanțele mașinii și siguranța ta nu vor avea de suferit.

Anvelope all season - păreri și concluzii - de ce nu
  1. Marius 29 martie 2019
   • Sergiu E. Raica 29 martie 2019
    • Eugen 22 august 2020
  2. Ghiță 16 august 2019
   • Sergiu E. Raica 16 august 2019
  3. George 3 septembrie 2019
   • Sergiu E. Raica 9 septembrie 2019
  4. Chris 10 septembrie 2019
  5. Cosmin 4 februarie 2020
  6. Olariu Paul 8 februarie 2021

  Add Your Comment