Bird Box – review – cum mi s-a părut filmul văzut de peste 45 de milioane de conturi pe Netflix în prima săptămână de la lansare

În noul an mi-am propus să mă uit la mai multe filme chiar dacă oricum făceam deja acest lucru. Așadar, chiar din prima zi din 2019 am deschis Netflix-ul și am început un mic maraton – am ales după mai multe căutări Bird Box și The Autopsy of Jane Doe. Despre primul voi vorbi în review-ul de azi.

Bird Box a reușit să îmi trezească interesul prin premisa sa, dar și pentru că a fost intens promovat în online în ultimele săptămâni, așadar am vrut să văd care-i treaba cu el. Aș mai adăuga pe listă și faptul că îmi place Sandra Bullock și nu am mai văzut de mult timp un film în care să joace ea (cred că ultimul a fost Gravity, prin 2014).

Bird Box: Orbește – cum este povestea?

Thriller-ul Bird Box a fost lansat pe finalul anului care tocmai a trecut, iar acesta are la baza sa romanul omonim al lui Josh Malerman. Filmul spune povestea lui Malorie (Sandra Bullock), o femeie care încearcă să își salveze copiii plecând cu aceștia într-o călătorie de două zile de-a lungul râului în căutarea unuia dintre singurele adăposturi care mai există. Ușor de spus, greu de făcut, deoarece pentru a supraviețui trebuie să aibă mereu ochii acoperiți.

O forță misterioasă (care a început să se manifeste pentru prima dată în România, iar mai apoi s-a extins în întreaga lume) a distrus o mare parte din populația planetei, iar puținele persoane care au reușit să supraviețuiască trebuie să fie în permanență legate la ochi. De ce? Pentru că cei care văd creaturile misterioase ajung să se sinucidă în cele mai violente și rapide moduri cu putință.

Filmul poate fi privit ca o prezentare a lumii post-apocaliptice din perspectiva lui Malorie, așadar noi, spectatorii, nu putem știi mai multe decât personajul principal. Fiind vorba de creaturi pe care nu le poți vedea și supraviețui după aceea (decât în anumite situații, pe care o să le aflați urmărind filmul), avem parte de o anumită doză de mister pe întreg parcursul filmului. Bird Box mai poate fi considerat o prezentare a dezvoltării lui Malorie, a schimbărilor prin care trece aceasta pe parcurs încercând să supraviețuiască și, mai apoi, să salveze copiii.

Bird Box Review - secvențe film

Povestea se dezvoltă pe două direcții, fiind prezentate alternativ evenimentele din trecut (aflăm despre cum au început să se manifeste forțele misterioase și cum acestea au dus la scăderea drastică a populației planetei, până aproape de extincție) și evenimentele din prezent (Malorie încercând să îi salveze pe cei doi copii mici, legată la ochi, plecând cu aceștia într-o călătorie de două zile de-a lungul râului în căutarea unuia dintre singurele adăposturi care mai există).

Ideea de bază a poveștii este una bună, însă mi-ar fi plăcut ca aceasta să fie dezvoltată mai mult și să fie oferite mai multe detalii despre creaturile misterioase care au început să pună stăpânire pe planetă.

Finalul filmului nu pot spune că m-a impresionat foarte mult, mai ales că acesta nu face altceva decât să te lase cu și mai multe întrebări la care nu vei primi niciun răspuns. Practic vei fi nevoit să găsești singur răspunsurile luând logic, de la capăt, întregul fir al evenimentelor (nu o să reușești însă să afli foarte multe nici așa, ci doar să presupui).

Actori

Prestația actorilor este una bună, iar despre Sandra Bullock tot ce pot să spun este că și-a jucat excelent rolul. Trevante Rhodes (care îl interpretează pe Tom) a avut și el o prestație care trebuie remarcată și, sincer să fiu, m-a făcut să vreau să îl văd jucând și în alte filme.

Bird Box Review - secvențe film

Nu am reușit însă să mă atașez de niciunul dintre personaje și se pare că nu sunt singurul în această situație. Acest lucru se datorează, cred, tocmai poveștii care ar fi putut fi dezvoltată puțin mai mult, astfel încât să ni se ofere mai multe informații atât despre personaje, cât și despre lumea post-apocaliptică, respectiv creaturile misterioase. Desfășurarea destul de rapidă a evenimentelor (chiar dacă Bird Box este un film care ține 2 ore) contribuie și ea la acest lucru.

Câteva cuvinte de final

Bird Box se aseamănă puțin ca idee cu A Quiet Place, în acesta din urmă personajele fiind nevoite să trăiască într-o liniște deplină, deoarece la cel mai mic zgomot extratereştri orbi, dar cu un auz extraordinar, îi pot omorî. Sincer, dacă ar fi să fac o alegere între cele două eu înclin mai mult spre Bird Box , chiar dacă sunt voci care spun exact opusul (destul de multe chiar). Pe mine A Quiet Place pur și simplu nu a reușit să ma convingă să vreau să văd filmul până la capăt – am vorbit mai multe despre el în review-ul său.

Recomand Bird Box? Da. Merge văzut într-o sâmbătă seara dacă ești un fan al genului sau îți place Sandra Bullock. Cu tot cu problemele sale sunt destul de sigur că o să te facă să vrei să îl vezi până la final (o să vrei să afli cum se va încheia călătoria celor trei). Cu această părere pot spune că sunt de acord și alte persoane dacă ne gândim că cei de la Netflix au anunțat că peste 45 de milioane de conturi au văzut filmul în primele 7 zile de la debut.

Bird Box: Orbește
 • Poveste
 • Atmosferă
 • Regie
 • Actori
3.4

Concluzie

Bird Box este un thriller de la care aveam așteptări mai mari. Cu toate acestea apreciez că a reușit să îmi mențină atenția până la final, lucru pe care nu multe filme reușesc să o facă. Îl recomand pentru atmosfera pe care o creează, dar și pentru prestația actorilor.

  1. Robi 9 ianuarie 2019
  2. Iuliana 11 ianuarie 2019
  3. Adrian Bolocan 21 ianuarie 2019
  4. varu 23 aprilie 2019
  5. varu 23 aprilie 2019
  6. liana 29 aprilie 2020

  Add Your Comment