De ce recomand folosirea platformei WordPress pentru crearea și administrarea unui site?

WordPress este cel mai cunoscut și cel mai folosit CMS (content management system – adică, în română, sistem de administrare a conținutului) în momentul de față, acesta fiind folosit de peste 75 de milioane de utilizatori din întreaga lume. Avem în față o platformă de tip open source care nu mai este de mult o simplă unealtă pentru crearea de blog-uri, ci poate fi folosită pentru a crea site-uri complexe de știri și chiar magazine complet funcționale.

Motivele pentru care trebuie să folosești și tu acest CMS sunt destul de multe la număr. Nu contează dacă vorbim de un simplu blog sau chiar de o mică afacere online – WordPress este cu siguranță o alegere ideală, mai ales dacă ești la început și nu ai foarte multe cunoștințe legate de web development. Platforma este una nu doar ușor de instalat (găsești multe tutoriale despre cum instalezi WordPress), ci și de setat, iar publicarea conținutului se realizează și ea cu puțin efort.

În continuare vă voi spune de ce eu recomand folosirea platformei WordPress pentru crearea și administrarea unui site:

1. Wordpress este gratuit, actualizat frecvent și devine mai bun pe zi ce trece

După cum am precizat mai sus, platforma este una open source, așadar ea este pusă la dispoziție în mod gratuit, indiferent de care este scopul utilizării sale. Nu contează dacă ești un blogger sau lansezi un nou proiect online, poți să te folosești la maxim de toată puterea pe care WordPress ți-o poate oferi. Faptul că avem acces complet la codul sursă mai vine cu un avantaj mare, și anume acela al oferirii posibilității de a-l edita exact așa cum ne dorim noi.

Actualizările sunt frecvente. Ele vin ori de câte ori este descoperită o vulnerabilitate nouă, iar fiecare update aduce noi funcționalități și face din platformă una tot mai bună și mai sigură. Interfața devine și ea una mai prietenoasă, iar codul sursă mai curat și mai bine optimizat din punct de vedere SEO.

2. Putem crea orice site cu Wordpress

Această platformă oferă o mare flexibilitate în ceea ce privește modurile în care ne putem folosi de ea. Vrei să ai un blog? WordPress te poate ajuta. De altfel, acesta a fost principalul său scop în momentul în care a fost creat. Lansezi un magazin online? Și în acest caz WordPress îți sare în ajutor. Dacă suntem fotografi atunci putem crea portofolii și site-uri de prezentare. Avem chiar posibilitatea să creăm o comunitate în jurul site-ului și să punem la dispoziția vizitatorilor noștri opțiunea de a-și crea un cont ori de a cumpăra abonamente care să le permită accesul la un anumit tip de conținut publicat.

3. Este prietenos cu motoarele de căutare

Atunci când vine vorba de optimizarea pentru motoarele de căutare putem spune că WordPress este unul dintre cele mai prietenoase CMS-uri din acest punct de vedere. Dacă mai adăugăm la pachet și plugin-ul Yoast SEO (ori altul asemănător), alături de un conținut de calitate sunt șanse foarte mari să ne aflăm pe poziții foarte bune în Google și alte motoare de căutare populare. Chiar Matt Cutts (fost inginer al celor de la Google) a spus că WordPress reușește să facă o treabă excelentă pe partea de SEO.

4. Putem crea, publica și edita conținut pe site foarte ușor

Cu ajutorul platformei WordPress este mai ușor ca niciodată să creăm, publicăm și edităm conținutul de pe site-ul nostru. Asta pentru că avem la îndemână toate „uneltele” necesare pe care le putem folosi fără a avea nevoie de cunoștințe avansate în crearea de site-uri web. Practic chiar și cei începători, care nu au mai folosit înainte vreun CMS, nu vor întâmpina vreo dificultate privind acest aspect. Cu doar două click-uri ești pregătit pentru a crea și a publica un conținut de calitate, care să atragă vizitatorii la tine pe site.

publicare articol WordPress

5. Poate fi personalizat în cele mai mici detalii și este mobile friendly

WordPress te ajută să creezi un site unic, iar asta pentru că ni se oferă posibilitatea de a-l personaliza în cele mai mici detalii. Această personalizare o putem face fie prin interfața pusă la dispoziție de platformă ori de tema pe care o avem instalată, fie prin modificarea codului sursă. Nu de puține ori nici nu e nevoie să te atingi de cod pentru a avea un site care să arate exact așa cum tu îți dorești, iar asta pentru că mulți producători de teme (în special temele premium) pun la dispoziție setări prin care putem modifica aspectul prin doar câteva click-uri. Dacă nu ești dispus să plătești pentru o temă atunci află că ai la îndemână mii de alternative complet gratuite.

În prezent numărul celor care navighează pe internet de pe telefonul mobil tinde să îl depășească pe cel al persoanelor care se folosesc de un PC / laptop. Așadar este absolut necesar ca site-ul tău să fie unul mobile friendly. Partea bună e că WordPress chiar așa este: prietenos cu smartphone-urile și tabletele vizitatorilor tăi. Temele care vin preinstalate sunt unele responsive, iar majoritatea temelor gratuite sunt și ele unele compatibile cu dispozitivele mobile.

6. Putem adăuga orice funcționalitate de care avem nevoie

Spre deosebire de alte CMS-uri, Wordpress este pregătit pentru a fi folosit imediat după instalare, fără ca tu să mai fii nevoit să faci o grămadă de setări. Pentru un blog, majoritatea funcționalităților de care ai nevoie sunt deja prezente, însă pentru a extinde și mai mult funcționalitatea sa e bine să ne îndreptăm atenția către plugin-uri. În prezent sunt disponibile câteva zeci de mii de plugin-uri (gratuite sau plătite) prin intermediul cărora putem face aproape tot ce ne putem dori. Putem deci adăuga fără probleme orice funcționalitate de care am avea nevoie.

7. Oferă o securitate destul de bună

WordPress este sigur și oferă o securitate destul de bună. De ce spun „destul de bună”? Pentru că nimic nu este 100% sigur, iar din moment ce platforma este utilizată la scară largă este o țintă constantă a atacurilor cibernetice. Sunt însă oferite constant actualizări pentru a repara vulnerabilitățile, iar noi putem spori și mai mult securitatea site-ului nostru cu ajutorul plugin-urilor (de exemplu poți folosi iThemes Security).

securitate WordPress
  • Add Your Comment