Idei de cadouri – te ajut să alegi cel mai potrivit cadou pentru persoana specială pe care vrei să o surprinzi plăcut

Când vine vorba de găsit idei de cadouri brusc creierul nostru începe să înghețe, refuzând pur și simplu să mai funcționeze. Totul devine și mai complicat atunci când vrem să alegem niște cadouri speciale, prin care să reușim să surprindem într-un mod plăcut persoanele apropiate nouă. Nu cred că exagerez în vreun fel atunci când spun că vorbim de o adevărată artă aici. 🙂

Să găsești cadoul perfect poate fi un lucru dificil chiar și dacă vorbim de o persoană alături de care trăim de ani buni. Asta pentru că odată cu trecerea timpului devine din ce în ce mai greu să găsim ceva prin care să o surprindem. Totuși, nimic nu este imposibil.  Cu puțină atenție la persoana căreia vrem să îi facem o surpriză vom putea găsi cu siguranță acel cadou care să fie deopotrivă util, dar și plăcut pentru cel care îl primește.

Cuprins:

 1. Încearcă să cunoști persoana cât mai bine
 2. De ce aspecte trebuie să ținem cont atunci când căutăm idei de cadouri?
 3. Cadouri pentru bărbați
 4. Cadouri pentru femei
 5. Cadouri pentru copii
 6. Cadouri de Crăciun
 7. Despre cadourile personalizate
 8. Nu strica surpriza printr-o ambalare deloc inspirata

De ce mi-am propus să scriu acest articol? Simplu. Pentru că vreau să vin în ajutorul celor care caută idei de cadouri. Da, este un subiect care se poate întinde pe foarte multe pagini, însă voi încerca totuși să fiu destul de succint și să nu mă pierd în detalii inutile. Pe lângă sfaturile menite să te ajute să găsești cele mai bune cadouri o să îți ofer și câteva exemple concrete de daruri spre care merită să îți îndrepți atenția dacă într-adevăr inspirația te-a lăsat de tot.

Înainte de a căuta idei de cadouri, încearcă să cunoști persoana cât mai bine

Nu sunt deloc lipsit de imaginație, însă de-a lungul timpului am fost pus de atât de multe ori în situația de a cauta cadouri haioase, cadouri trăznite și inedite, precum și unele speciale pentru persoanele apropiate mie încât în ultima vreme am început să am blocaje când vine vorba de această „activitate”.

Am învățat că e greșit să ne setăm din start ca obiectiv găsirea unor idei de cadouri, ci mai degrabă trebuie să încercăm să cunoaștem cât mai bine persoana pe care vrem să o surprindem. Până la urmă sursa de inspirație nu trebuie să fie internetul, ci chiar persoana în cauză. Trebuie așadar puțină atenție la detalii și timp pentru al cunoaște si al asculta pe cel pe care vrem să îl surprindem într-un mod plăcut.

cele mai frumoase cadouri

Un sfat pe care ți-l dau este să încerci să lași deoparte cadourile convenționale, care în majoritatea cazurilor nu vor oferi decât zâmbete de complezență. Sunt de părere că pentru a face o surpriză plăcută cuiva trebuie să ne îndreptăm atenția către un cadou care să reflecte pasiunile persoanei respective, precum și personalitatea acesteia. De asemenea, evită să lași pe ultima sută de metri alegerea cadoului, pentru că fiind presat de timp șansele să iei o decizie bună scad drastic.

De ce aspecte trebuie să ținem cont?

„A dărui este o artă”, iar ca orice artă ea poate fi stăpânită atunci când ținem cont de căteva reguli simple, pe care le voi dezvolta puțin în rândurile următoare.

 • Mulți dintre noi tindem să alegem un cadou gândindu-ne mai mult la ce ne place nouă. Uităm însă că preferințele persoanei care va primi cadoul sunt cele care contează. Gândește-te așadar bine ce ar putea să îi placă și încearcă să te gândești la idei de cadouri care să îi reflecte personalitatea.
 • Pentru cine este cadoul? O întrebare pe care e bine să ți-o pui, iar asta pentru că abordarea va fi diferită în funcție de relația pe care o ai cu persoana respectivă, dar și vârstă. De exemplu, dacă vrem să îi facem persoanei iubite un cadou atunci acesta poate fi unul mai intim, lucru de evitat însă atunci când vorbim de un coleg sau de o persoană de care nu suntem chiar atât de apropiați.
 • Cu ce ocazie vrei să dăruiești cadoul? Poate fi vorba de o zi de naștere, de un cadou de Crăciun, un cadou de Paște, cu ocazia unei promovări la locul de muncă și așa mai departe. De ce este important acest lucru? Pentru că ocaziile pot fi folosite drept repere în găsirea unor idei de cadouri bune, fiecare moment având o anumită încărcătură emoțională. De asemenea, trebuie să știi să faci diferența între cadouri personale și cadouri corporate / business, deoarece între cele două există o delimitare destul de clară (de exemplu o bijuterie face parte din categoria cadourilor personale, în timp ce o sticlă de vin de colecție face parte din categoria cadourilor business).
 • Ascultă. Un sfat atât de simplu, însă care cântărește atât de mult în găsirea cadoului perfect. De cele mai multe ori cele mai bune idei de cadouri le primim chiar de la persoanele cărora vrem să le dăruim. Sunt situații în care, fără vreo intenție anume, persoana în cauză ne poate spune care sunt lucrurile pe care și le dorește, care îi fac plăcere și de care are nevoie. În alte cazuri, din discuțiile cu ea putem extrage chiar noi concluziile și ideile, fără a ni se spune direct care este cadoul perfect pentru ea.
 • Ce pasiuni are persoana pe care vrei să o surprinzi? Dacă încă nu ai nici o idee legată de cadoul perfect un alt lucru pe care îl poți face este să îți îndrepți atenția către pasiunile persoanei respective. De exemplu, eu citesc foarte multe cărți, iar o carte primită în dar o voi aprecia de fiecare dată (ai însă grijă să fie una pe gustul său –  află deci dacă adoră cărțile de dezvoltare personală sau beletristica). Exemplul pe care ți l-am dat poate fi aplicat și altor pasiuni (filme, seriale, ceasuri, sporturi, ieșirile în natură, citybreak-uri etc.).
 • Nu te limita doar la obiecte. Experiențele pot fi chiar mai valoroase. Amintirile unor momente speciale, a anumitor experiențe, tind să dăinuie pentru mai mult timp decât niște simple daruri materiale, iar asta pentru că ele generează o stare emoțională mult mai intensă. Ține cont de acest aspect atunci când ai de-a face cu persoane care pun mai mult accent pe o experiență trăită decât pe obiecte. Poți oferi drept cadouri un pachet de tratament Spa, un anumit curs (de Web Development, un curs de fotografie etc.), un bilet la operă, teatru sau film, o excursie, iar exemplele pot continua. Atunci când vine vorba de experiențe cu siguranță nu poți spune că duci lipsa de idei de cadouri.
 • Stabilește un buget, dar fii flexibil. Un anumit buget stabilit va restrânge opțiunile pe care le ai la dispoziție, deci îți poate face căutarea cadoului perfect mai dificilă (nu este însă o regulă acest lucru). Trebuie ținut cont de faptul că un cadou nu trebuie să fie neapărat unul scump pentru a aduce zâmbete.
 • Planifică totul din timp. Nu lăsa niciodată cumpărăturile pe ultima sută de metri, mai ales dacă ai în planuri să comanzi cadouri online. Sunt de părere că acest sfat este chiar cel mai important dintre cele pe care le-am dat până acum. 🙂 Motivul? În acest fel o să eviți să treci prin experiențele mele cu Poșta Română, dar și cu alte firme de curierat, datorită cărora am fost pus chiar în situația să ofer un cadou cu o întârziere de câteva zile (țin să mulțumesc pe această cale celor de la FAN Courier).

Cadouri pentru bărbați

Știm cu toții că bărbații se schimbă destul de mult odată cu vârsta, lucru valabil inclusiv în ceea ce privește gusturile lor. Asta o spun din propria experiență. Așadar, dacă în momentul de față crezi că îl poți surprinde mereu cu cadourile pe care le alegi, află că acest lucru nu va mai fi valabil peste câțiva ani, fiind nevoie mereu de noi idei de cadouri.

idei de cadouri bărbați

Atunci când vrem să găsim cele mai bune idei de cadouri pentru bărbați trebuie spus chiar de la început că trebuie să ținem cont de: vârstă (noi bărbații vom rămâne mereu niște copii, însă „jucariile” noastre se schimbă radical de la un deceniu la altul), interese (pasiunile sunt cele care trebuie să te ghideze în alegerea cadoului potrivit – unor bărbați le place să meșterească una alta, în timp ce alții sunt pasionați de mașini, whiskey, dezvoltare personală, jocuri video etc.) și personalitate (aceasta poate deveni una mult mai complexă odată cu trecerea anilor).

Idei de cadouri pentru bărbați:

 • bărbații sunt pasionați de tehnologie – surprinde-l așadar prin oferirea unui smartwatch drept cadou. La fel de bine poți opta și pentru un smartphone ori tabletă (dacă știi că are nevoie de așa ceva)
 • un ceas de mână elegant este și el o idee de cadou foarte bună (poate chiar cea mai potrivită pentru majoritatea reprezentanților sexului tare care doresc să își creeze un look business)
 • pentru un bărbat stilat butonii de cămașă pot fi priviți drept cadoul perfect
 • brățară (bijuteriile masculine ar putea să îl încânte așa că ia-le în considerare)
 • dacă îi place să călătorească, alege o geantă de voiaj
 • set de bărbierit de lux
 • aparat electric pentru un bărbierit precis
 • decorațiuni de birou (de exemplu un ceas de masă vintage este ideal pentru un bărbat care a trecut de 30 de ani)
 • set de șah de lux
 • portofel
 • cărți (dacă este o persoană căreia îi place să citească nu vei da greș alegând un astfel de cadou – ține doar cont de preferințele sale)
 • un bărbat activ și căruia îi place să facă sport poate fi surprins plăcut prin oferirea drept cadou a unui abonament la sală pe un an
 • îți poți îndrepta atenția și către categoria băuturilor nobile: whiskey (produs în Irlanda și Scoția încă din secolul al XV-lea), rom sau coniac (celebra băutură franțuzească) – alege însă ceva de calitate
 • agendă
 • dacă îi place muzică alege niște căști de calitate

Cadouri pentru femei

Poate că pentru mulți a alege cadouri pentru femei pare o misiune imposibilă,  însă lucrurile nu stau chiar așa. Sunt de părere că nu poți da greș atunci când știi să ții cont de personalitatea și stilul celei căreia vrei să îi faci o surpriză. Odată ce le-ai descoperit secretul, femeile nu vor mai fi chiar atât de greu de impresionat. Dacă aplici toate sfaturile pe care ți le-am oferit mai sus nu o să te cred dacă îmi spui că tot nu ți-a venit în gând măcar câteva idei de cadouri bune.

idei de cadouri femei

O să încep direct prin a-ți spune că nu e deloc recomandat să apelezi la cosmetice atunci când ești în pană de idei și nu știi ce cadou să alegi. Asta pentru că șansele să eșuezi sunt foarte ridicate (mai ales dacă nu cunoști exact marca și modelul produselor cosmetice sau de îngrijire pe care le folosește sau și le dorește). Chiar și prin alegerea unui parfum poți da greș dacă nu o cunoști foarte bine. Stai departe și de clasica ciocolată – chiar poți mai mult de atât. 🙂

Idei de cadouri pentru femei:

 • o sesiune la Spa – cu siguranță nici o femeie nu va spune nu unei zile de răsfăț care să includă masaj, împachetări, saună, tratament cosmetic, piscină și așa mai departe
 • o excursie la mare sau la munte – câteva zile de vacanță pot reprezenta un cadou cu care poți impresiona, mai ales dacă adoră astfel de ieșiri
 • city break – nu presupune neapărat un cost ridicat dacă știi cum să alegi destinația. Este o variantă ideală de cadou mai ales când știi că persoana respectivă este una care preferă vizitarea unor capitale europene sau a altor orașe turistice în detrimentul unei ieșiri la munte / mare
 • cina într-un restaurant de lux
 • cumpără-i cărțile preferate
 • bilete la un concert / eveniment cultural
 • bijuterii – toate femeile le adoră, ele fiind niște simboluri ale feminității. Așadar de ce să nu îi faci un astfel de cadou? Această brățară de exemplu va fi cu siguranță apreciată de o femeie care preferă bijuteriile elegante
 • toate femeile sunt înnebunite după genți. De ce să nu îi cumperi una? Ai însă grija să îi cunoști stilul și personalitatea pentru a fi sigur că ai ales ceva care să fie pe placul ei. Poți găsi aici o colecție interesantă de genți, deci ai de unde alege.
 • un ceas elegant
 • un tablou personalizat

Cadouri pentru copii

Copiii cu siguranță sunt cei care adoră cel mai mult cadourile, însă nu trebuie să uităm că timpul acordat de către adulți este cel mai de preț dar pe care îl putem oferi. Jucăriile fac și ele parte din peisaj, însă ele nu au nici un rost dacă acesta nu va avea parte și de momente memorabile alături de părinții lui. Au fost făcute unele studii în urma cărora a rezultat că între o jucărie şi o experienţă cu părintele, cei mai mulţi dintre copii vor alege cea din urmă variantă.

cadouri pentru copii de toate vârstele

Desigur, copiii adoră și jucăriile, însă recomandarea mea este să îți îndrepți atenția către cele care pot oferi și experiențe viitoare plăcute. În această categorie putem include bicicletele (aici găsești niște modele interesante), trotinetele sau rolele. Un set Lego poate fi și el atractiv pentru copilul tău, în plus unele modele sunt chiar educative (ca de exemplu cele cu obiective turistice din diferite orașe ale lumii – Londra, Paris, Chicago, New York etc.).

Alte idei de cadouri pentru copii:

 • puzzle
 • jocuri de familie
 • cărți de colorat
 • cărți de citit
 • enciclopedii potrivite pentru cei mici
 • hoverboard
 • mingi de fotbal / volei / basket
 • planetariu
 • sabloane cu anatomia corpului

Cadouri de Crăciun

Crăciunul este momentul perfect pentru a le face celor dragi cele mai frumoase cadouri, însă trebuie să conștientizăm faptul că sărbătoarea Crăciunului înseamnă mai mult decât niște simple obiecte pe care le ambalăm frumos și le punem sub brad – este vorba de a fi alături de familie, persoanele apropiate și dragi nouă. Pentru mulți cel mai frumos cadou pe care îl putem face este chiar prezența noastră.

cadouri de Crăciun

Pentru magazinele de cadouri luna Decembrie este, fără nici o urmă de îndoială, cea mai aglomerată din an. Mai ales că mulți dintre noi lăsăm pe ultima sută de metri alegerea cadourilor pe care vrem să le facem persoanelor dragi nouă. Trebuie să spun că atunci când vine vorba de idei de cadouri de Crăciun lista este una atât de lungă încât îmi este greu să abordez acest subiect aici, urmând a-l dezvolta mai mult într-un articol separat.

 • cadourile din categoria IT & C (+ accesoriile) sunt apreciate în special de persoanele pasionate de tehnologie, dar nu numai. În această situație, un cadou de Crăciun care va fi cu siguranță apreciat este un smartphone, o tabletă sau un smartwatch. Încearcă să afli mai exact ce ar prefera dintre cele trei, fără însă a-i spune direct că vrei să îi oferi unul în dar.
 • bijuteriile sunt și vor fi mereu apreciate de către femei, mai ales dacă știi cum să le alegi pe cele potrivite. O pereche de cercei sau o brățară pot reprezenta cadoul ideal pentru această perioadă a anului.
 • o geantă. Gențile sunt adorate de multe femei, deci dacă știi stilul preferat cu siguranță nu vei da greș.
 • un ceas nu se va demoda niciodată și este preferat atât de bărbați, cât și de femei. Fie că ai nevoie de un ceas bărbătesc sau de un ceas de damă, oferta este una care îți permite să ai de unde alege, indiferent de buget.
 • dacă tot suntem în sezonul rece și vorbim de o persoană căreia îi plac sporturile de iarnă, ochelarii de sky și snowboard pot fi și ei o alegere inspirată
 • cărți (alege în funcție de ce-i place să citească – beletristică, cărți de dezvoltare personală etc.)
 • șosete sau pulovere haioase
 • un weekend la munte sau un city break într-o capitală europeană
 • dacă tot suntem la capitolul „amatori de vacanțe”, o altă idee de cadou este trolerul ori alte accesorii pentru o vacanță reușită

Câteva cuvinte despre cadourile personalizate

În ultima perioadă tot mai multe persoane au început să aleagă cadouri personalizate (precum cele oferite de IdeaPlaza), motivul fiind unul cât se poate de clar: acestea fac parte din categoria cadourilor care au rolul de a trezi emoții, amintiri și zâmbete. Ele sunt o dovadă a faptului că te-ai gândit la persoana căreia i-ai făcut un astfel de cadou personalizat atunci când l-ai ales și că nu a fost ceva întâmplător.

cadouri personalizate

Idei de cadouri personalizate:

 • animăluțe de pluș
 • articole vestimentare (bluze, hanorace, tricouri etc.)
 • perne
 • agende și calendare
 • accesorii birou
 • umbrele și pelerine
 • genți și rucsacuri
 • prosoape
 • căni
 • puzzle

Când este bine să îți îndrepti atenția către astfel de cadouri personalizate? Atunci când vorbim de niște persoane apropiate nouă, cărora ne dorim să le arătăm afecțiunea și aprecierea pe care noi le avem față de ele. Ele sunt potrivite chiar și pentru colegii de lucru, dar și atunci când vrem să facem cadouri trăznite sau cadouri inedite unor prieteni.

Ai găsit idei de cadouri bune? Nu strica surpriza printr-o ambalare deloc inspirata!

De multe ori suntem atât de preocupați cu găsirea cadoului perfect încât omitem un lucru destul de importanta: ambalarea sa. Nu ar trebui să ne surpindă deloc faptul că forma în care prezentăm și oferim cadoul are o importanță destul de mare. Cercetătorii britanici (cine altcineva) au ajuns la concluzia că un ambalaj atractiv amplifică experiența, fiind așadar de preferat să nu uităm tocmai de acest aspect.

Nu trebuie nici să cădem în extrema cealaltă, deci evită ambalajele foarte pretențioase. În cazul în care nu te pricepi deloc la ambalarea cadourilor nu ezita să apelezi la o persoană care știe cum se face asta – de exemplu, unii comercianți vor fi bucuroși să te ajute dacă îi rogi frumos asta.

Pe final mai am de dat două sfaturi: asigura-te ca ai eliminat prețul de pe orice obiect pe care îl oferi în dar și oferă cadoul alături de un zâmbet sincer și urările potrivite. Cadoul poate fi chiar însoțit de un buchet de flori, mai ales dacă acesta este oferit unei doamne.

împachetare cadou - recomandări
  1. Daniela2k 1 noiembrie 2018
  2. Ovi 5 noiembrie 2018
  3. daniel H. 7 noiembrie 2018
  4. Marius 18 ianuarie 2019
  5. Cristi 9 martie 2019

  Add Your Comment