Cât de important este să menținem un nivel optim de umiditate în casă?

Am observat că numărul celor care știu cât de importantă este menținerea umidității din casă la un nivel optim este foarte mic, iar nu de puține ori acest aspect este ignorat de către cei care au auzit câte ceva despre efectele pe care aerul uscat, respectiv cel foarte umed, îl au asupra sănătății noastre.

Din propria experiență vă pot spune că e necesar să avem grijă ca umiditatea aerului din cameră să fie în limite normale (valori nici prea mici, dar nici prea mari). Eu cel mai mult simt efectele sale asupra organismului în timpul iernii, în special atunci când mă aflu la țară, iar asta pentru că făcând focul pentru a încălzi casa, acesta usucă foarte mult aerul, nivelul de umiditate ajungând foarte jos. În aceste condiții îmi simt atât nasul, cât și gâtul uscat, încep să am dificultăți în a respira corect și starea mea generală nu mai e chiar una foarte bună (adevărul e că și sufăr de câteva alergii în anumite perioade ale anului, care se accentuează).

Cuprins articol:

Despre umiditatea aerului și cum ne influențează viața

Printre componentele aerului se numără și vaporii de apă, iar umiditatea acestuia poate varia foarte mult, în funcție de mai multe lucruri, ca de exemplu temperatura și fluxul de aer existent. Prezența umidității în aer este importantă (chiar esențială) atunci când vine vorba de confortul căminului nostru, însă ea nu trebuie să fie una excesivă, ci cuprinsă între anumite intervale. Atât o umiditate excesivă, cât și un aer foarte uscat, au efecte negative asupra sănătății noastre, dar și asupra locuinței.

umiditate ridicată

Aerul atunci când este foarte uscat duce la apariția unui disconfort, începând să apară crustele în nas, mucoasa uscându-se foarte tare, lucru care va favoriza apariția de iritații la nivelul nasului, gât uscat și alte probleme. Pentru a se apăra de uscăciune corpul nostru va face să apară mucozități în exces la nivelul nasului. Acest lucru crește riscul de îmbolnăvire (este afectată „bariera” naturală împotriva bacteriilor din aer) și duce la apariția disconfortului.

Datorită aerului uscat care ne îngreunează respirația, unele afecțiuni respiratorii precum astmul sau bronșita se pot agrava (mai bine zis simptomele asociate acestora), lucru valabil și în ceea ce privește alergiile.

De cealaltă parte, umiditatea în exces poate duce și ea la apariția unor probleme de sănătate, dar asta în special pentru că un mediu umed favorizează dezvoltarea ciupercilor, precum și apariția igrasiei și a mucegaiului. Starea de confort fizic și psihic este influențată și ea într-un mod negativ, mai ales în perioada verii, când temperaturile ridicate vor fi resimțite mult mai puternic. Deteriorarea locuinței noastre reprezintă un alt efect al umidității excesive, iar ea constă în special în apariția condensului, decojirea vopselei, respectiv apariția mucegaiului.

Care este umiditatea optimă în cameră?

Prin umiditatea optimă în casă ne referim la care este procentul ideal care să ne permită să ne bucurăm de cel mai înalt grad de confort. Acesta diferă bineînțeles de la o persoană la alta, dar ca referință putem spune că umiditatea normală într-o cameră trebuie să fie cuprinsă între 40 și 60%. În acest interval organismul uman se simte cel mai bine și poate funcționa în parametri normali.

higrometru - aparat de măsurat umiditatea în cameră

Putem să aflăm cât de bine stă locuința noastră la acest capitol folosind un aparat de măsurat umiditatea în cameră, mai exact un higrometru (acesta are prețuri foarte mici, vezi de exemplu aici). În ultima perioadă însă au început să apară inclusiv ceasuri de perete digitale care sunt capabile să măsoare, pe lângă temperatură, și nivelul de umiditate din aer, iar multe dintre termometrele de pe piață pot face și ele același lucru.

Cum trebuie să fie umiditatea în camera bebelușului?

Este evident faptul că cei care au cel mai mult de suferit de pe urma unui nivel neadecvat al umidității din cameră sunt bebelușii, datorită sensibilității crescute a acestora. Din păcate acest aspect este destul de neglijat de către părinți, chiar dacă este unul foarte important, care joacă un rol semnificativ în dezvoltarea sănătoasă a celui mic.

umiditatea în camera bebelușului

Care sunt simptomele care ne oferă indicii că bebelușul este afectat din cauza aerului uscat? Pielea, care este foarte sensibilă, tinde să fie uscată, lucru valabil și în ceea ce privește mucoasele, care nu se mai umezesc în mod corespunzător. O să observi că începe să apară tusea seacă, iritații la nivelul nasului, respirație mai greoaie și așa mai departe. Din moment ce mucoasa este uscată, ea nu mai acționează ca o barieră în fața bacteriilor din aer, ceea ce poate favoriza apariția unor afecțiuni / infecții.

Cel mai probabil acum te întrebi cum trebuie să fie umiditatea în camera bebelușului astfel încât acesta să se dezvolte într-un mod sănătos, așa-i? Am vorbit în urmă cu ceva timp cu un medic despre acest lucru, iar el mi-a spus că umiditatea ideală pentru bebeluș este de 55-60%, în acest interval copiii simțindu-se cel mai bine.

Despre ce putem face pentru a avea mereu un nivel optim de umiditate în casă

Sunt câteva lucruri pe care le putem face atunci când vrem să menținem la un nivel optim umiditatea în casă, unele soluții fiind foarte ușor de aplicat, ele neimplicând achiziționarea unui aparat anume.

Printre cele mai comune metode de creștere a nivelului de umiditate în aer sunt reprezentate de amplasarea unui vas cu apă lângă calorifer sau pe pervazul ferestrei. De ce tocmai aici? Pentru că razele soarelui, respectiv aerul cald din jurul caloriferului, duc la evaporarea apei din vas și ajungerea vaporilor în aer, ceea ce va duce la creșterea umidității. La fel de bine putem să pulverizăm apa direct în aer, de câteva ori pe zi. Ține însă cont de faptul că aceste soluții sunt eficiente doar atunci când aerul nu este foarte uscat, ci cu doar câteva procente sub pragul de 40%.

Tillandsia - plante care absorb umezeala din camera

Atunci când nivelul de umiditate este prea ridicat, pentru a absorbi excesul de umezeală putem să ne folosim de ajutorul oferit de plante. Există câteva plante care sunt excelente atunci când vine vorba de acest lucru. Spathiphyllum sau Crinul păcii este una dintre ele, ea fiind capabilă să absoarbă vaporii de apă din aer, folosindu-se de ei pentru procesele fiziologice interne. Pe listă se mai adaugă Chamaedorea (o specie de palmier pitic), Ficusul (care de asemenea purifică și aerul, nu face parte doar din categoria de plante care absorb umezeala), IederaTillandsia și Feriga.

Cu toate că soluțiile de mai sus ne pot ajuta, ele nu se pot compara cu un dezumidificator de calitate (care elimină umiditatea din aer, fiind util mai ales vara, când afară este caniculă) si / sau un umidificator cu ultrasunete si cu abur rece (pentru creșterea umidității aerului), pe care le putem folosi pe rând, în funcție de nevoile noastre și de condițiile care sunt prezente în locuință.

Nu trebuie să uităm nici de aparatele de tip 3 în 1, care sunt bune pentru dezumidificare, umidificare şi purificare, ele știind singure ce trebuie să facă datorită senzorilor cu care sunt echipate.

  • Add Your Comment