Tot ce trebuie să știi despre iPhone 8, iPhone 8 Plus și iPhone X și disponibilitatea lor în România

În această săptămână cei de la Apple au anunțat lansarea noilor smartphone-uri ale companiei, și anume iPhone 8, iPhone 8 Plus și iPhone X, dar sunt convins că acest lucru nu mai reprezintă nici o surpriză pentru voi. În acest articol voi încerca să ofer detalii complete despre acestea, precum și să vorbesc despre diferențele care există între ele, respectiv despre prețul pe care magazinele din România îl afișează.

iPhone 8 și iPhone 8 Plus sunt succesoarele modelelor de anul trecut, iar iPhone X a fost lansat ca model aniversar care marchează sărbătorirea a 10 ani de la debutul primului iPhone. Acesta din urmă încorporează mai multe tehnologii și vine cu un design atractiv, display-ul din dotarea sa fiind unul de tip edge-to-edge.

iPhone 8 & iPhone 8 Plus - certificare IP67 - rezistență apă și praf

Noile smartphone-uri Apple sunt „îmbrăcate” complet în sticlă, iar potrivit celor de la Apple aceasta este una foarte rezistentă. Pe partea de hardware sunt aduse de asemenea îmbunătățiri, lucru valabil și în ceea ce privește camerele foto din dotare. Este prezentă și certificarea IP67, ceea ce înseamnă că telefoanele sunt rezistente la apă și praf. Haideți să vedem în continuare ce aduce fiecare model în parte.

iPhone 8

Primul model despre care vorbim este iPhone 8. Este un telefon compact, pentru cei care nu sunt mari fani ai smartphone-urilor de dimensiuni mari, dar care își doresc totuși să se bucure de performanțe ridicate în aplicațiile pe care le utilizează. Noul iPhone 8 este construit în jurul unui display IPS cu diagonala de 4.7 inch. Vorbim mai exact de un Retina Display, iar acesta afișează o rezoluție de 1334 x 750 pixeli (326 ppi densitatea pixelilor) și vine cu tehnologia 3D Touch, care se găsește și în dotarea modelului de anul trecut. Prezentă este și tehnologia True Tone Display pentru o calitate ridicată a materialelor video.

La baza lui iPhone 8 se află un procesor A11 Bionic de tip hexa-core pe 64 de biți (cu două nuclee performante care sunt mai rapide cu 25% decât generația anterioară și patru nuclee cu accent pe eficiență care sunt cu 70% mai rapide decât cele de pe procesorul A10 Fusion de anul trecut), un co-procesor M11 și un accelerator grafic dezvoltat intern de către Apple cu trei nuclee care sunt mai rapide cu 30% decât cele de pe GPU-ul din dotarea modelelor anterioare de iPhone.

iPhone 8

În dotarea lui iPhone 8 se mai află 2 GB memorie RAM și un spațiu de stocare de 64 sau 256 GB (în funcție de varianta pentru care optăm). Ca sistem de operare avem parte de iOS 11, iar pe partea de conectivitate telefonul vine cu 4G (vitezele pot atinge 1024 Mbps în download și până la 150 Mbps în upload), suport VoLTE, Wi-Fi 802.11ac cu MIMO, NFC, Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS, Galileo și QZSS (Quasi-Zenith Satellite System – despre care poți afla mai multe de aici). Să nu uităm nici de senzorul de amprentă integrat în butonul Home.

La capitolul Foto & Video noul iPhone 8 vine echipat cu o cameră foto principală de 12 Megapixeli, care are o deschidere a diafragmei de f/1.8, zoom digital de până la 5x, OIS (stabilizare optică a imaginii), bliț Quad-LED True Tone, autofocus, HDR și capabilitatea de a filma la rezoluție 4K cu 24 / 30 / 60 fps sau slow motion la 1080p cu 240 fps. Pe partea din față a telefonului găsim o cameră foto de 7 Megapixeli, cu deschidere f/2.2, Retina Flash și filmare la 1080p.

Îmbunătățite au fost și difuzoarele stereo, acestea oferind acum, potrivit companiei, un sunet cu 25% mai puternic, precum și un bas mai bun. Bateria din dotarea lui iPhone 8 vine cu tehnologie de încărcare rapidă (0 – 50% în 30 de minute), precum și cu încărcare wireless pe tehnologia Qi, iar aceasta poate oferi o autonomie de până la 14 ore de convorbiri telefonice. Noul smartphone are dimensiuni de 138.4 x 67.3 x 7.3 mm și o greutate de 148 grame.

La ce preț poate fi cumpărat iPhone 8 în România?

În Germania acesta poate fi cumpărat la un preț de 799 euro (versiunea cu 64 GB memorie internă), respectiv 970 euro (versiunea cu 256 GB). Încă nu l-am văzut listat în foarte multe magazine online de la noi – în România vorbim de prețuri cuprinse între 3.699 și 4.499 lei.

iPhone 8 Plus

Pe lângă modelul compact a fost lansat și iPhone 8 Plus, un smartphone care este construit în jurul unui display cu diagonala de 5.5 inch, raport 16:9 și rezoluție Full HD (de 1920 x 1080 pixeli și o densitate a pixelilor de 401 ppi). Și de data aceasta este vorba de un Retina Display, iar tehnologia 3D Touch nu lipsește nici ea, alături de tehnologia True Tone Display. Principalele diferențe între cele două smartphone-uri, după cum se poate observa, sunt la nivel de dimensiuni și display, dar îmbunătățiri semnificative sunt aduse și la capitolul cameră foto.

iPhone 8 Plus

Performanțele lui iPhone 8 Plus sunt asigurate de același procesor A11 Bionic de tip hexa-core, cu un co-procesor M11 integrat și 3 GB memorie RAM. Spațiul de stocare pe care îl avem la dispoziție poate fi de 64 sau 256 GB, iar sistemul de operare rulat este iOS 11. Pe partea de conectivitate și aici avem 4G cu VoLTE, WiFi 802.11 ac cu MIMO, Bluetooth 5.0, NFC, GPS, GLONASS, Galileo și QZSS. Mai adăugăm pe lista senzorul de amprentă TouchID.

În ceea ce privește partea de foto & video, aici iPhone 8 Plus vine cu o cameră foto duală, aceasta fiind compusă dintr-un senzor de 12 Megapixeli wide-angle cu deschidere f/1.8 și un senzor de 12 Megapixeli telephoto cu deschidere f/2.8. Avem parte de zoom optic 2x și zoom digital de până la 10x, bliț Quad-LED True Tone, OIS și filmare 4K cu 60 fps și slow-motion la 1080p cu 240 fps. Pe partea frontală este prezentă o cameră foto de 7 Megapixeli, cu deschidere f/2.2 și capabilitatea de a filma la rezoluție 1080p.

iPhone 8 Plus

Și aici avem parte de o baterie cu încărcare rapidă și încărcare wireless, iar autonomia acesteia poate atinge 21 de ore în convorbire telefonică. iPhone 8 Plus are dimensiuni de 158.4 x 78.1 x 7.5 mm și o greutate de 202 grame.

Ce preț are iPhone 8 Plus în România?

În Europa îl putem găsi la un preț de 909 euro pentru varianta de 64 GB memorie internă și 1080 euro varianta cu 256 GB memorie internă. Și acesta poate fi găsit la precomandă în unele magazine din România, prețurile fiind cuprinse între 4.199 și 4.999 lei.

iPhone X

Cel mai așteptat smartphone al celor de la Apple a fost iPhone X, acesta fiind practic vârful de gamă al acestora. Vorbim de un telefon care a fost lansat pentru a marca împlinirea a 10 ani de la debutul primului iPhone, iar acesta vine cu un design nou, precum și cu mai multe tehnologii interesante.

iPhone X - specificații complete și preț

După cum se poate observa din imagini, iPhone X are un design nou și atractiv spun eu, de data aceasta fiind vorba de un ecran de tip edge-to-edge (Super Retina HD Display) cu diagonala de 5.8 inch, acesta afișând o rezoluție de 2436 x 1125 pixeli, cu o densitate a pixelilor de 458 ppi. Și aici sunt prezente tehnologiile True Tone și 3D Touch. Raportul ecran / corp este de 82.9%, iar Apple a renunțat la deja clasicul buton Home, deci și la senzorul de amprentă. Acesta a fost înlocuit de tehnologia de autentificare biometrică pe baza scanării faciale. Cei de la Apple au spus că această tehnologie este una avansată, iar simpla folosire a unei fotografii cu fața noastră nu va duce la deblocarea telefonului.

Performanțele lui iPhone X sunt asigurate de același procesor Apple A11 Bionic pe 64-bit și co-procesor M11, la care se adaugă o memorie RAM de 3 GB. Avem ca sistem de operare iOS 11 și aici, iar spațiul de stocare pus la dispoziție poate fi de 64 sau 256 GB, în funcție de varianta pentru care se optează.

La capitolul conectivitate nu avem parte de nici o diferență față de celelalte modele lansate de Apple săptămâna aceasta. Vorbim de prezența conectivității 4G (vitezele pot atinge 1024 Mbps în download și până la 150 Mbps în upload) cu suport VoLTE, Wi-Fi 802.11ac cu MIMO, Bluetooth 5.0, NFC, GPS, GLONASS, Galileo și QZSS.

iPhone X

Pe partea din spate a lui iPhone X găsim o cameră foto duală formată dintr-un senzor wide angle de 12 Megapixeli cu deschidere f/1.8 si un senzor telephoto de 12 Megapixeli cu deschidere f/2.4, iar aici pe listă mai putem adăuga OIS (stabilizare optică a imaginii), autofocus, bliț Quad-LED True Tone, filmare 4K cu 60 fps și filmare slow motion la 1080p cu 240 fps. Pe partea frontală găsim o cameră foto de 7 Megapixeli, cu deschidere de f/2.2 și filmare 1080p, care este numai bună pentru fotografii de tip selfie.

Bateria din dotare dispune de tehnologie de încărcare rapidă și încărcare wireless prin tehnologie Qi, iar autonomia oferită este îmbunătățită față de generația anterioară, potrivit spuselor companiei. În ceea ce privește dimensiunile lui iPhone X, acestea sunt de 143.6 x 70.9 x 7.7 mm, iar greutatea sa este de 174 de grame.

La ce preț poate fi comandat iPhone X în România?

Fiind vârful de gamă al celor de la Apple, iPhone X are și un preț pe măsură. În Europa acesta costă 1.149 euro (varianta de 64 GB), respectiv 1.320 euro (cea cu 256 GB spațiu de stocare). La noi smartphone-ul are un preț cuprins între 5.299 și 6.099 lei.

  • Add Your Comment