Îmi place să testez noi gadget-uri, indiferent de care este producătorul de la care vin acestea, așadar prin mână mi-au trecut în ultima perioadă smartphone-uri, tablete și accesorii atât de la companii arhicunoscute, cât și de la companii mai puțin cunoscute. În review-ul de azi voi vorbi despre Karbonn Titanium S15 Plus, smartphone-ul fiind unul produs de o companie indiană, terminalele acesteia ajungând pe piața românească în anul 2014.
Karbonn Titanium S15 Plus este un smartphone de buget care se adresează celor care sunt în căutarea unui model accesibil ca preț, dar care să nu presupună foarte multe compromisuri (din păcate acest lucru este destul de greu de realizat, iar compromisurile sunt prezente în ceea ce îl privește). După o perioadă destul de lungă în care l-am folosit am ajung la concluzia că este un dispozitiv bun mai mult pentru teste, nicidecum pentru a fi folosit zilnic, iar motivele le voi oferi în rândurile următoare.
Design & ce găsim în pachet
Pe lângă telefon, în cutie se mai află cablul microUSB – USB, încărcătorul, căștile, o husă de protecție și, bineînțeles, instrucțiunile de utilizare și certificatul de garanție. Husa nu pot spune că este una foarte rezistentă, dar e mai bine decât deloc, reușind să protejeze telefonul de zgârieturi (nu și de căzături – cel puțin mie așa mi s-a părut). De asemenea, căștile nu sunt unele de o calitate foarte înaltă, sunetul livrat fiind nesatisfăcător în cea mai mare parte a timpului.
Din punct de vedere al design-ului Karbonn Titanium S15 Plus atrage puțin (arată binișor, ținând cont că vorbim de un smartphone de buget), dar nu apreciez deloc faptul că ecranul are niște margini foarte groase, cel puțin pentru gustul meu. Sunt conștient că nu trebuie să avem foarte multe pretenții la acest capitol, dar mi-ar fi plăcut ca marginile să nu fie atât de evidente. Construcția este una destul de rezistentă, fiind vorba de un plastic care nu mi-a lăsat impresia că ar fi foarte fragil.
Karbonn Titanium S15 Plus este un smartphone care oferă suport dual-SIM, precum și pentru un card microSD (de până la 32 GB). Pe partea din spate este amplasată camera foto de 5 MP cu (blițul LED) și difuzorul (calitate destul de slabă a sunetului livrat). Pe partea din față găsim o cameră foto de 2 MP, butoanele capacitive și microfonul. Pe partea din lateral dreapta se află butoanele de volum și butonul Power, iar în partea de sus sunt amplasate portul microUSB și jack-ul audio de 3.5 mm.
Despre display-ul lui Karbonn Titanium S15 Plus
Karbonn Titanium S15 Plus este echipat cu un display TFT care măsoară 4 inch în diagonală, iar acesta este capabil să afișeze imagini la o rezoluție de 800 x 480 pixeli. După cum am precizat deja, nu sunt foarte mulțumit de faptul că marginile au o grosime notabilă, însă trebuie să recunosc că sunt destul de subiectiv aici (poate sunt persoane care cu siguranță nu vor fi deranjate de acest aspect).
Ecranul oferă o calitate a imaginii destul de bună, culorile fiind suficient de bine reprezentate pentru categoria de preț din care Karbonn Titanium S15 Plus face parte. Luminozitatea este și ea acceptabilă, deși ecranul nu e foarte luminos, lucru care va da ceva bătăi de cap afară, atunci când folosim telefonul în lumina directă a soarelui. Touch-ul răspunde bine la comenzi, fără întârziere.
Hardware, software & conectivitate
Karbonn Titanium S15 Plus are performanțele asigurate de un procesor de tip quad-core tactat la 1.2 GHz, alături de o memorie RAM de 512 MB (mi se pare destul de puțin pentru zilele noastre, dar telefonul are deja ceva vechime de când a fost lansat). Am apreciat însă faptul că din punct de vedere al soft-ului Karbonn Titanium S15 Plus este foarte bine optimizat – nu am reușit să mă lovesc de lag decât foarte rar (dar acest lucru se întâmplă și la case mai mari), iar multe dintre aplicațiile pe care le-am instalat telefonul le-a rulat fără probleme (inclusiv câteva jocuri – de exemplu Subway Surfers sau Temple Run).
Dacă tot am amintit de software, precizez că sistemul de operare pe care telefonul îl rulează este Android 4.4.2 KitKat, iar aplicațiile preinstalate sunt unele foarte puține la număr. După cum spuneam, lagul aproape că lipsește complet, însă din păcate Karbonn Titanium S15 Plus are tendința de a se încălzi destul de mult, mai ales în timpul jocurilor ori atunci când facem hotspot.
Un alt capitol la care dezamăgește este autonomia – aici pur și simplu bateria care are capacitatea de 1.400 mAh nu poate să țină pasul, cu greu trecând peste zi chiar și la o utilizare nu foarte intensivă. Maximul a fost de 2 ore de utilizare continuă, asta în condițiile în care componentele hardware nu sunt foarte mari consumatoare de energie (așadar optimizare software lasă puțin de dorit din punct de vedere al eficientizării consumului).
Karbonn Titanium S15 Plus pune la dispoziție un spațiu de stocare de 8 GB, iar pe partea de conectivitate primim: 3G, Wi-Fi, hotspot, Bluetooth 4.0, un port microUSB și jack pentru căști de 3.5 mm, precum și radioFM. Sa nu uităm nici de suportul dual-SIM. Ce nu îmi place? Faptul că internetul este destul de lent pe 3G, paginile încărcându-se cam lent, chiar dacă există semnal foarte bun.
Camere foto
V-ați dat deja seama că nu putem avea foarte mari pretenții de la cele două camere foto, nu-i așa? Camera foto principală este una de 5 Megapixeli, iar prezent este și un bliț LED (care însă nu ajută foarte mult). Calitatea imaginilor realizate de aceasta este una acceptabilă doar dacă ne raportăm la prețul foarte mic pe care îl are Karbonn Titanium S15 Plus. Fotografiile afară (așadar atunci când avem condiții perfecte de lumină) sunt acceptabile, cu toate că dacă soarele este puternic ele tind să pară puțin arse. De asemenea, unele culori devin mai șterse ori nerealiste în unele situații. În interior deja zgomotul de fundal devine accentuat.
Aplicația foto este una care ne oferă acces la mai multe setări, printre care modificarea balansului de alb, a expunerii, contrastului ori a valorii ISO (care poate fi de maxim 1600), precum și activarea HDR-ului. Camera frontală este de 2 MP, iar aceasta este suficient de bună pentru apeluri video ori câteva selfie-uri (care însă nu vor avea o calitate foarte înaltă). Per total prețul foarte mic își spune cuvântul și la acest capitol.
Ce preț are Karbonn Titanium S15 Plus în România?
Nu prea l-am mai văzut în ultima perioadă în oferta magazinelor de la noi. Eu l-am cumpărat de la Flanco în urmă cu aproximativ un an, însă acum se pare că nu îl mai au în ofertă (nici nu mă miră acest lucru). Karbonn Titanium S15 Plus are în acest moment un preț de 249 de lei în cadrul magazinelor care îl comercializează.
Note & Concluzii
Concluzii
Karbonn Titanium S15 Plus este un smartphone de buget care nu prea reușește să se facă remarcat. Eu personal nu îl recomand, deoarece există suficient de multe alternative la dispoziție, mult mai bune decât acesta, la un preț asemănător sau apropiat.