Logitech K480 Multi-Device, tastatură bluetooth compatibilă cu Android, iOS și Windows – REVIEW

Îmi place să testez diferite gadget-uri, iar pe lângă smartphone-uri, tablete și smartwatch-uri prin mână mi-au trecut și multe accesorii (boxe portabile, tastaturi, handsfree-uri bluetooth și așa mai departe). Am scris sau voi scrie câte un review pentru fiecare, iar astăzi a sosit rândul lui Logitech K480 Multi-Device. Este vorba de o tastatură bluetooth pe care eu am cumpărat-o pentru a putea scrie confortabil și de pe tabletă sau telefon (iar ocazional televizor).

Da, sunt într-un fel dependent de tehnologie și de scris („defect” profesional), iar cele două merg perfect împreună. Pentru cei care nu știu, nu scriu doar despre tehnologie, ci abordez cam orice subiect, din orice domeniu (în ultimii 4-5 ani am acumulat ceva experiență, iar cuvintele vin deja de la sine, natural). Așadar este foarte important pentru mine să am mereu la îndemână o tastatură de calitate, indiferent că vorbesc de cea a laptopului ori a pc-ului, iar mai nou a tabletei. Logitech K480 a fost cumpărată de mine în luna decembrie a anului trecut, iar de atunci m-am folosit destul de intens de ea, părerile pe care eu mi le-am format în această perioadă putând fi citite în review-ul de față.

Logitech K480 Multi-Device – tastatură bluetooth perfectă pentru orice device

Am ales tastatura Logitech K480 datorită compatibilității sale cu toate sistemele de operare principale, iar aici mă refer la Android, Windows, iOS, MacOS și Chrome OS. Am testat-o pe fiecare în parte, fără probleme, ba chiar conectat la trei în același timp (da, avem această posibilitate, și anume să trecem de la un dispozitiv la altul foarte rapid, fără timpi mari de așteptare – mai exact durează cam o secundă).

Logitech K480 Multi-Device - ce găsim în pachet

Împerecherea cu dispozitivul ales se face foarte ușor. După ce pornim tastatura selectăm cu rotița din stânga numărul alocat acestuia, după care vom ține apăsat timp de trei secunde unul dintre butoanele din dreapta sus („PC” pentru conectarea la un dispozitiv cu Android, Windows sau Chrome OS și „i” pentru unul cu iOS sau MacOS). Procedura se va repeta și pentru celelalte două dispozitive pe care vrem să le conectăm la tastatura bluetooth. Comutarea între cele trei dispozitive conectate se face repede, iar acest lucru crește productivitatea.

Suportul pentru susținerea tabletei sau a telefonului (în mod portret sau landscape) oferă un unghi potrivit pentru a citi și a vedea ecranul confortabil, fără a ne forța ochii ori a ne trezi cu dureri de gât sau spate. De asemenea, în funcție de dimensiunile avute de dispozitive, suportul poate găzdui trei dispozitive în același timp. Eu de exemplu am avut fixate în suport tableta (ASUS ZenPad S 8.0), telefonul personal (un LG G3) și telefonul de teste (Karbonn Titanium S15 Plus, despre care am vorbit săptămâna trecută). Distanța maximă față de dispozitiv la care poate fi folosită tastatura Logitech K480 este de aproximativ 10 metri (mai mult decât suficient, nu cred că vei avea nevoie de atât), iar tastatura mai pune la dispoziție și comenzi rapide specifice pentru fiecare sistem de operare în parte.

Cât de ușor scrii pe Logitech K480 Multi-Device?

Acest articol îl scriu în mașină, folosind tastatura Logitech K480. Am zis să testez toate situațiile posibile, iar inclusiv review-ul să fie scris în una dintre ele. Mie personal îmi place destul de mult cum s-a comportat această tastatură în toate lunile în care am folosit-o destul de intens. „Simți” atunci când apeși tastele, iar asta contribuie destul de mult la ușurința tastării (cel puțin în cazul meu). Tastele sunt aflate la o distanță bună una de alta, astfel încât să nu apeși accidental pe două în același timp, iar ca să te obișnuiești cu Logitech K480 nu îți va lua mai mult de 15 minute. După aceea scrisul ți se va părea ceva natural. Zgomotul făcut de taste este unul mediu.

Logitech K480 Review - cât de confortabilă e

Putem spune că Logitech K480 este destul de grea (are în jur de 820 de grame), dar nu prea pot considera acest lucru un minus. De ce? Pentru că știam de la început ce greutate are și că nu este chiar cea mai ușoară tastatură bluetooth pe care o poți cumpăra în momentul de față. Pe mine nu mă deranjează asta, iar inclusiv cu tableta pusă pe suport, alături de telefon o consider ca fiind ușor de folosit. Mai menționez că Logitech K480 are dimensiuni de 195 x 299 x 20 mm.

Poate reprezenta o problemă (care însă nu ține de tastatura bluetooth, ci de sistemul de operare) faptul că în cazul tabletelor Android nu vei avea posibilitatea de a scrie cu diacritice într-un mod ușor. Ce putem face atunci? Voi vorbi despre asta într-un articol separat, în care voi dezvolta mai mult acest subiect. Precizez doar că eu am instalat o aplicație din magazinul Google Play (are un preț foarte mic), iar cu ajutorul acesteia scrierea cu diacritice pe o tabletă Android se face la fel ca pe un PC.

Logitech K480 Multi-Device - taste

Design-ul pe care îl are această tastatură mi se pare unul reușit, dar acest lucru îl spun doar în ceea ce privește modelul pe negru. Nu știu vouă, dar varianta pe alb nu îmi place deloc, nu este pe gustul meu (poate vor fi însă persoane care nu gândesc așa – până la urmă știți cum e, gusturile nu se discută). De asemenea, construcția mi se pare una destul de solidă, deși sunt unele momente în care plasticul scârțâie. În ceea ce privește durata de viață a bateriilor (am uitat să precizez: tastatura are nevoie de două baterii AAA), ea este una destul de lungă, în sensul că nu le-am schimbat decât o singură dată în aceste 5 luni.

Ce preț are în magazinele din România?

Eu tableta am cumpărat-o de la eMAG, iar la momentul respectiv aceasta făcea parte dintr-o promoție care i-a scăzut prețul la 129 de lei. La eMAG acum din câte se pare are un preț de 238 de lei, dar mă aștept ca în orice moment acesta să scadă în jurul a 130-150 lei, în funcție de ofertele derulate de magazin.

Logitech K480 Multi-Device

Note & Concluzii
  • Design & construcție
  • Ușurință apăsare taste
  • Autonomie
  • Raport calitate / preț
4.4

Concluzii

Logitech K480 este o tastatură bluetooth bună, care a meritat banii pe care i-am plătit pe ea. Este potrivită pentru persoanele care își doresc să poată scrie mult mai ușor și rapid de pe o tabletă sau telefon.

  • Add Your Comment