Atunci când vine vorba de a petrece câteva zile într-un nou oraș, printre primele lucruri pe care încerc să le bifez de pe lista cu obiective turistice sunt muzeele. Acest lucru mă ajută să înțeleg mai bine istoria locului respectiv, precum și să îmi îmbunătățesc cunoștințele generale. Pentru mine nu contează foarte mult tematica muzeului, iar asta pentru că un muzeu este… tot un muzeu, acesta ajutându-te să înțelegi mult mai profund lumea, să afli lucruri interesante despre rădăcinile civilizației, să călătorești în timp și să observi progresul umanității de la o epocă la alta.
Fiind pentru câteva zile în Constanța nu puteam așadar să nu vizitez Muzeul Marinei Române și Muzeul de Artă Constanţa, despre primul urmând a vorbi mai multe în acest articol.
Situat pe Str. Traian, nr. 53, foarte aproape de locul din care putem vedea o minunată panoramă asupra portului, Muzeul Marinei Române din Constanța este una dintre atracțiile turistice ale orașului. Merită precizat că însuși clădirea în care e găzduit acesta este una care are o însemnătate istorică. Ea a fost ridicată în anul 1909 (lucrările au fost începute la data de 25 iunie 1908, de către antreprenorul A. Frank, iar arhitectul a fost, din câte se pare, Ion Socolescu) și găzduind Școala superioară de marină, aceasta fiind prima instituție de învățământ superior din Dobrogea. Înființarea muzeului s-a realizat prin Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 1127 din 29 mai 1969. Prin specificul pe care îl are, această instituție este una unicat în România.
Muzeul Marinei Române găzduiești un număr total de 37.800 de bunuri, iar expoziția permanentă a sa este organizată pe criteriul tematico-cronologic. Muzeul are o suprafață de 10.775 de metri pătrați, iar cele 22 de săli sunt împărțite în patru sectoare, fiecare sector fiind unul reprezentativ pentru o anumită epocă (veche, medievală, modernă și contemporană).
Pot spune că mi-a plăcut mult ceea ce am văzut aici. Muzeul Marinei Române cuprinde mai multe bunuri, printre care arme de foc, plachete și insigne, uniforme, monede, cărți și manuale vechi, drapele de luptă, pavilioane, fragmente de nave, motoare navale, numerose machete, instrumente de navigație, elice de nave și așa mai departe. Din colecția muzeului mi-a plăcut să văd instrumentele de navigație din secolele XVI – XVII și monoxila din secolul al XV-lea, iar interesantă a fost și amfora cu seu de oaie din sec. III d.H, care s-a păstrat destul de bine. Putem observa pe tot parcursul turului muzeului o istorie a porturilor şi şantierelor navale româneşti, precum și modele la scară a principalelor nave.
Fondul de carte și fotografie este unul valoros, iar curtea muzeului merită și ea vizitată, asta pentru că aici sunt expuse motoare nanvale, nave de lupta, ancore și piese de artilerie navală.
Prețul de intrare nu este unul ridicat, mai ales dacă sunteți studenți, elevi sau pensionari. Nu ezitați așadar să faceți o scurtă vizită la Muzeul Marinei Române dacă aveți ocazia să vă aflați în Constanța.