Port ochelari de vedere de 7 ani (mai exact din data de 18 octombrie 2011 – nu întrebați de ce am reținut exact momentul când am pus pentru prima oară ochelarii pe nas, cred că eram puțin „marcat” că o să mă număr printre cei care îi poartă zi de zi). După atâția ani abia în urmă cu câteva luni am luat hotărârea să îmi îndrept atenția către o pereche de ochelari de vedere cu lentile heliomate (sau fotocromatice).
De ce abia după 7 ani am făcut această alegere? În ultima perioadă am început să fiu tot mai mult deranjat de lumina puternică a soarelui, iar în timpul iernii, din cauza zăpezii, erau momente când pur și simplu nu mai puteam să țin ochii deschiși sau îmi lăcrimau abundent. Nu de puține ori am fost nevoit să trag pe dreapta pentru că nu mai puteam să mă concentrez la condus sau nu mai puteam să văd bine drumul.
Ce sunt lentilele heliomate?
Ele sunt practic niște lentile 2 în 1, deoarece cu ajutorul lor ochelarii de vedere pot fi folosiți inclusiv pentru a ne proteja ochii atunci când avem o sensibilitate crescută la lumina puternică / lumina soarelui. Pentru noi, cei care suferim de miopie, cam iese din discuție folosirea unor ochelari de soare normali, așadar aceste lentile heliomate / fotocromatice reprezintă o soluție de compromis perfectă (nu înlocuiesc 100% ochelarii de soare clasici, însă pentru majoritatea persoanelor sunt suficiente)
Lentilele heliomate se adaptează la schimbările de lumină, ceea ce înseamnă că atunci când sunt expuse razelor soarelui ele sunt activate de razele ultraviolete și se pot închide până la 92%, iar în interior sau în timpul nopții ele devin incolore, la fel ca lentilele obișnuite.
Gradul de închidere diferă în funcție de nuanța lentilei, precum și de temperatura de afară, respectiv producător și preț:
- lentilele maro se pot închide până la 85% la o temperatură de 23°C și până la 65-70% atunci când temperatura este de 35°C
- lentilele gri se pot închide până la 88-92% la o temperatură de 23°C și până la 70-73% atunci când temperatura este de 35°C
Viteza de închidere și cea de revenire la starea incoloră sunt niște proprietăți ale lentilelor fotocromatice / heliomate care pot să difere de la un producător la altul sau în funcție de preț. Este logic că niște lentile mai ieftine nu se vor închide la fel de rapid precum unele scumpe.
Lentilele pot fi din sticlă (însă sunt folosite din ce în ce mai rar) sau din plastic. Eu am ales lentilele fotocromatice din plastic din mai multe motive, recomandarea medicului fiind unul dintre ele. Un alt motiv a fost faptul că la ochiul drept am -3,5 și la ochiul stâng -2, ceea ce înseamnă că lentilele sunt mai groase, deci alegerea unora din sticlă ar fi însemnat și o greutate mai mare.
Am precizat mai sus că lentilele heliomate sunt activate de razele ultraviolete și că nu înlocuiesc complet ochelarii de soare. De ce? Pentru că, de exemplu, în mașină, din cauza parbrizului care oferă deja protecție UV, lentilele nu se vor închide la maxim, ci mai puțin. Chiar și așa, pe mine mă ajută foarte mult, gradul de închidere în mașină fiind suficient pentru nevoile mele.
Ce ochelari de vedere cu lentile heliomate am ales? Sunt mulțumit?
Am citit destul de mult pe marginea acestui subiect și am cerut inclusiv sfatului medicului oftalmolog, pentru a fi sigur ca fac cea mai bună alegere pentru mine. Am ales lentilele heliomate (mai corect spus sunt lentile fotocromatice, însă mulți încă folosesc prima denumire) de culoare gri, din plastic (motivul l-am expus mai sus) și cu un strat antireflex. Gradul de închidere ajunge până la 85-88% atunci când afară sunt 20-23°C, iar viteza de închidere și cea de revenire la starea incoloră este una bună, reacționând la schimbările de lumină chiar din primele secunde.
Pot spune că sunt foarte mulțumit de alegerea pe care am făcut-o și pe viitor tot spre lentilele fotocromatice îmi voi îndrepta atenția. Trebuie să menționez că am ales să am pe lângă și o pereche de ochelari de vedere cu lentile normale, pentru momentele în care pur și simplu nu doresc ca ochelarii să se închidă în lumina soarelui (da, am și astfel de momente 🙂 ). Mă ajută și atunci când sunt la volan, chiar dacă nu se închid foarte mult – nu mi s-a mai întâmplat să mă doară ochii atât de tare încât să fiu nevoit să trag pe dreapta.
Cat costa o pereche?
Eu am dat 300 lei pe lentilele heliomate (doar pe ele, fără ramă, pe care am cumpărat-o separat). Lentilele sunt gri atunci când se închid. Am ales unele din plastic (sunt mai ușoare) și cu strat antireflex.
si eu ma numar printre cei care o sa isi cumpere mereu ochelari de vedere cu lentile heliomate. mi se par foarte practici, nu trebuie sa schimb toata ziua ochelarii in functie de cat de tare bate soarele. da, au un pret mai mare decat lentilele normale dar in final vezi ca merita si ca ai cheltuit banii cu cap 🙂
tu de la ce firma ai lentilele?
De la Zeiss.