Cum alegem un televizor LED potrivit pentru noi? Care sunt cele mai bune televizoare?

Alegerea unui nou televizor poate reprezenta o adevărată provocare, iar asta pentru că putem găsi pe piață o varietate foarte mare de modele, fiind foarte ușor să ne pierdem în specificațiile cu denumiri din ce în ce mai „fancy”. O mare parte din specificațiile unui televizor nu reprezintă altceva decât strategii de marketing, iar tehnologiile utilizate pot fi găsite sub alte denumiri la alte modele de TV-uri, fără a exista mari diferențe între ele. Pe internet pot fi găsite foarte multe articole care vor să te „învețe să alegi un nou televizor” – unele dintre ele sunt scrise bine, însă altele sunt doar de umplutură ori aduc informații nu foarte relevante.

Din acest motiv am luat hotărârea să creez pe blog o secțiune distinctă, un ghid al cumpărătorului prin care să ofer sfaturi menite să ajute cumpărătorul să facă cea mai bună alegere atunci când vine vorba de cumpărături. Acesta este primul articol din această serie de ghiduri, iar astăzi vă voi vorbi despre alegerea celor mai bune televizoare, în funcție de bugetul pe care îl avem și de avantajele de care vrem să ne bucurăm.

  1. Stabilirea bugetului pentru alegerea unui televizor
  2. Despre diagonala pe care trebuie să o aibă ecranul
  3. Rezoluție – televizor HD Ready, Full HD sau Ultra HD?
  4. Despre contrast, rata de refresh și tehnologia panoului (LCD, LED, OLED)
  5. Conectivitate
  6. Cum alegi un televizor potrivit pentru jocuri?
  7. Televizoare Smart TV – merită alegerea unuia?
  8. Despre alegerea unui televizor 3D
  9. OFERTE DE TELEVIZOARE LED

1. Stabilirea bugetului pentru alegerea unui televizor LED

Întotdeauna, înainte de a merge la cumpărături, indiferent că vorbim de online sau offline, eu am recomandat să se stabilească foarte clar care este bugetul de care dispunem. De ce? Pentru că în acest fel vom ști mult mai ușor spre ce modele să ne îndreptăm atenția, în funcție de prețul pe care noi suntem dispuși să îl plătim pentru produsul respectiv (în cazul nostru un televizor LED). Atunci când vine vorba de a cumpăra un nou televizor ne putem aștepta la prețuri care pornesc de la 450 de lei și pot depăși lejer 5.000 lei. Iată așadar de ce este bine să avem încă de la început stabilit un buget și dacă ne permitem sau nu să îl depășim.

Vezi care sunt cele mai vândute televizoare în momentul de față

Din câte am observat, în general românii își îndreaptă atenția către televizoarele care nu depășesc 2.000 – 2.500 lei. În această sumă de bani așteptările sunt unele destul de mari pentru majoritatea cumpărătorilor, lucru care va duce la dezamăgiri în cazul în care nu este făcută cu atenție alegerea (până la urmă un televizor nu îl schimbi în fiecare an, așadar este foarte important să cumpărăm unul bun chiar de la început). Un alt lucru pe care l-am observat este că suntem tentați să scoatem mai mulți bani din buzunar pentru niște simple strategii de marketing, tehnologii cu denumiri care te fac să te gândești la inovații (deși nu este așa în majoritatea cazurilor).

2. Ce diagonală trebuie să aibă ecranul unui TV LED?

Atunci când vine vorba de alegerea diagonalei pe care să o aibă noul televizor LED am observat că avem două categorii de cumpărători: cei care optează pentru o diagonală cât mai mică a ecranului (pentru că, după părerea lor, un ecran mare pot duce la apariția problemelor de vedere) și cei care optează pentru ecrane cu diagonala cât mai mare. Ambele categorii greșesc, iar asta pentru că niciuna nu alege dimensiunile ținând cont de unde va fi amplasat televizorul, respectiv care va fi distanța dintre noi și acesta. Mai jos puteți vedea un tabel orientativ, care sper că va ajuta în luarea celei mai bune decizii:

alegere diagonala ecran TV LED

Sper că acest tabel vine în ajutorul unui număr cât mai mare de persoane. Trebuie să precizez însă că acesta are aplicabilitate în special atunci când vine vorba de televizoarele HD Ready și Full HD, iar asta pentru că în cazul acestora, dacă distanța nu este una corespunzătoare (de exemplu stăm prea aproape) este foarte ușor să vedem pixelii, situație în care calitatea imaginii are de suferit. De asemenea, este mai mult decât evident faptul că pentru bucătărie vom alege întotdeauna televizoare cu diagonală mică, în timp ce pentru dormitor, respectiv sufragerie dimensiunile vor creste, uneori chiar destul de mult (în raport și de dimensiunile camerei, bineînțeles).

În ceea ce privește televizoarele cu rezoluție Ultra HD, aici putem sta de două ori mai aproape decât în cazul celor HD Ready și Full HD, iar asta pentru că e mult mai greu de observat pixelii, datorită numărului mai mare al acestora. Pe lângă distanța de la ochi la televizor vom mai trebui să ținem cont și de câte persoane vor privi în același timp la televizor, precum și care va fi poziția lor față de TV.

distanta privit la televizor

3. Despre rezoluție – alegem un televizor HD Ready, Full HD sau Ultra HD 4K?

Rezoluția pe care o poate afișa ecranul reprezintă una dintre cele mai importante caracteristici ale unui televizor, iar asta pentru că ea ne spune foarte multe despre calitatea imaginilor pe care o poate oferi acesta. Bineînțeles, pentru imagini de calitate important este și procesorul video, respectiv panoul, care trebuie să fie unul bun. Ne întoarcem însă la rezoluție, iar aici precizez că avem de ales între televizoare HD Ready (cele pe care eu personal nu le recomand), televizoare Full HD și televizoare Ultra HD 4K.

  • Televizoarele HD Ready sunt cele care afișează imagini la o rezoluție de 1366 x 768 pixeli (sau 1280 x 720 pixeli), ele respectând standardul 720p. În momentul de față aceste TV-uri LED sunt și cele mai ieftine, dar diferența de preț este una neglijabilă, așadar eu recomand să nu se opteze pentru astfel de modele, deoarece în curând cel mai probabil vor dispărea de pe piață.
  • Televizoarele Full HD sunt cele care afișează o rezoluție 1080p, adică de 1920 x 1080 pixeli. Modelele acestea sunt și cele mai căutate în acest moment, mai ales că prețurile sunt unele destul de așezate.
  • Televizoarele Ultra HD 4K afișează o rezoluție 2160p, adică de 3840 x 2160 pixeli, iar acestea sunt recomandate în special atunci când vorbim de TV-uri cu diagonala foarte mare. Atunci când bugetul permite acest lucru, recomand cumpărarea unui astfel de televizor, mai ales dacă deții o cameră foto sau un smartphone capabile să filmeze la rezoluție 4K, deoarece te vei bucura din plin de acest standard.

rezolutii ecran televizor

*Sunt de părere că nu prea se mai justifică cumpărarea unui televizor HD Ready, așadar recomand ca atenția să se îndrepte către unul Full HD sau UHD.

4. Contrast, rata de refresh și tehnologia panoului

Ce este contrastul? Cu toții am auzit până acum de el, dar oare câți și știm la ce se referă mai exact? Cea mai simplă definiție este aceasta: contrastul reprezintă diferența dintre cel mai deschis și cel mai închis pixel afișat de televizor. Cei mai mulți producători (de fapt toți) scot la înaintare contrastul dinamic, nu pe cel nativ (static). De ce? Pentru că primul este cel care „are multe cifre” și un impact „WOW” asupra consumatorului de rând. Atunci când alegem un nou televizor atenția noastră trebuie să fie îndreptată către contrastul nativ, acesta fiind cel mai important.

Rata de refresh ne spune cât de des se reîmprospătează imaginea pe ecran (vorbim practic de numărul de imagini pe secundă afișate de ecranul televizorului), iar aceasta se măsoară în herți (unde 1 Hz = 1 imagine pe secundă). O rată de refresh mai mare înseamnă că ne vom lovi mult mai rar de acel efect de blur care apare în cazul scenelor cu mișcări rapide (cele care sunt specifice competițiilor sportive sau filmelor de acțiune). Și aici avem un refresh dinamic, care este folosit ca strategie de marketing de majoritatea companiilor (acest refresh dinamic al televizoarelor are diferite denumiri: Clear Motion Rate, Motionflow XR, Perfect Motion Rate sau Dynamic MCI).

rata refresh televizoare LED

Legat de tehnologia panoului (ecranului) precizez că cele mai comune sunt LED-urile. Ce este un ecran LED? Vorbim de o prescurtare care vine de la Light Emitting Diodes (adică diodă emițătoare de lumină – un articol foarte detaliat pe marginea acestui subiect poate fi găsit pe Wikipedia). Aici trebuie menționat că un televizor LED este, de fapt, un televizor LCD al cărui ecran este iluminat de niște diode LED. În funcție de unde sunt amplasate LED-urile (diode) întâlnim ecrane LED edge-lit (diodele sunt amplasate pe margini) și ecrane LED-backlit (sunt situate pe spatele acestora).

Pe lângă acestea pe piață au mai apărut și televizoarele cu ecran OLED (Organic Light-Emitting Diode – tot de pe Wikipedia putem afla mai multe detalii), ele aducând mai multe avantaje. De exemplu, panourile OLED sunt mult mai eficiente, iar asta pentru că ele nu au nevoie de o sursă de iluminare separată. Paleta de culori este și ea mai ridicată, iar unghiurile de vizualizare sunt unele mai largi. Aceste avantaje oferite de ecranele OLED fac din televizoarele echipate cu ele o achiziție destul de scumpă.

Ofertă televizoare LED     Ofertă televizoare OLED

5. Conectivitate

Conexiunile pe care le oferă un televizor LED sunt destul de importante, iar primul lucru de care trebuie să ținem cont este numărul de porturi HDMI pus la dispoziție (deși la început ni se vor părea multe, cu timpul mai mult ca sigur o să ajungem să spunem „mai bine optam pentru un model cu mai multe porturi HDMI). Eu recomand să fie prezente cel puțin 4 porturi HDMI, iar în cazul în care vrem să ne bucurăm de conținut Ultra HD atunci neapărat trebuie să fie oferit suport pentru HDMI 2.0 (care oferă o rată de transfer de 18 Gbps, față de 10 Gbps, cât oferă HDMI 1.3 – cei care doresc mai multe detalii pot găsi aici).

În cazul în care am luat hotărârea de a cumpăra un televizor Smart TV, atunci trebuie să avem grijă ca acesta să aibă Wi-Fi încorporat (ceea ce este diferit de Wi-Fi Ready). Practic un televizor Wi-Fi Ready va necesita echipament suplimentar pentru a se putea conecta la rețeaua wireless de acasă, ceea ce înseamnă și costuri în plus (mare atenție așadar asupra acestui aspect, deoarece vorbim de un preț destul de ridicat, cel puțin în opinia mea). Nu trebuie să lipsească de pe listă nici portul USB, util atunci când dorim să conectăm un hard disk extern ori un stick USB de pe care să rulăm conținut media (practic toate televizoarele de pe piață fiind cu un player multimedia integrat).

Tot la capitolul conectivitate mai adăugăm și tunerul digital DVB-C (care înseamnă Digital Video Broadcasting – Cable). Vorbim de standardul DVB european care este folosit pentru transmiterea televiziunii digitale prin cablu. Dacă îți cumperi un astfel de televizor LED este și păcat să îl folosești pentru a te uita la transmisii în format analog. Partea bună este că inclusiv acele televizoare LCD ieftine sunt echipate cu un astfel de tuner digital, așadar nu trebuie să ne facem mari probleme legat de acest aspect. Recomand de asemenea să fie avută în vedere prezența unui slot CI+, pentru a fi folosit cu un Smart Cam ce înlocuiește clasicele decodoare. RCS-RDS de exemplu oferă „la liber” transmisia digitală și mai multe canale HD, iar pentru accesul la acele canale codate (HBO sau Digi Film de exemplu) putem folosi un Smart Cam pe care îl introducem în slotul CI+.

6. Despre alegerea unui televizor potrivit pentru gaming

Cum alegem un televizor LED potrivit pentru jocuri? Este o întrebare care mi-a fost pusă de destul de multe ori, chiar și de către prieteni, așa că am zis să abordez acest subiect și în cadrul acestui articol. Atunci când vine vorba de alegerea unui televizor pentru gaming lucrurile stau puțin diferit, în sensul că atenția noastră trebuie să se îndrepte către aspecte precum rezoluția televizorului, timpul de răspuns pe care îl are ecranul și input lag-ul. Să nu uităm însă nici de conectorii pe care îi avem la dispoziție (mai ales dacă televizorul este unul cu rezoluție 4K, situație în care este necesară prezența unui port HDMI 2.0).

televizor bun pentru jocuri / televizor pentru gaming

Samsung 55K5502 este un TV perfect pentru gaming

Despre rezoluția televizorului am discutat deja, așadar nu voi mai intra în acest subiect acum. Ce este însă input lag-ul? Vorbim practic de timpul necesar pentru ca televizorul să proceseze comanda oferită (adică în cât timp își dă seama TV-ul că ai apăsat pe un anumit buton al manetei). Timpul de răspuns al ecranului este și el foarte important, fiind de preferat ca acesta să să fie cât mai mic. În mod normal toate datele tehnice ale unui televizor sunt înscrise pe site-urile producătorilor, așadar aruncă o privire acolo înainte de a scoate banii din buzunar pentru un anumit televizor LED pe care tu vrei să îl folosești pentru gaming.

7. Merită cumpărarea unui televizor Smart TV?

La această întrebare voi sunteți singurii care puteți da un răspuns clar, iar asta pentru că doar voi știți ce nevoi / priorități aveți. Eu personal nu dețin în momentul de față un televizor Smart TV, însă asta nu mă oprește să folosesc cele două televizoare LED Samsung ale mele ca și cum ar fi inteligente. Cum fac acest lucru? Unul dintre ele este conectat tot timpul la un mini PC / Smart TV Box, iar pe celălalt conectez din când în când laptop-ul. De ce nu am optat încă pentru un Smart TV? Pur și simplu pentru că nu i-aș folosi foarte mult funcțiile inteligente. Asta nu înseamnă că voi nu o veți face. Tocmai din acest motiv am spus că răspunsul la întrebarea din subtitlu este unul subiectiv.

televizor Smart TV

Aici găsești oferta completă de televizoare Smart TV

Ce este un televizor Smart? Unul care, de exemplu, îți permite să te conectezi și să navighezi pe internet, precum și să descarci anumite aplicații (ca de exemplu YouTube sau Netflix) ori jocuri. Printre sistemele de operare întâlnite cel mai frecvent pe Smart TV-uri se numără Android (de exemplu televizoarele celor de la Philips dispuns de acest OS), webOS (la televizoarele LG), Tizen (în cazul televizoarelor Samsung) și Firefox OS (cel mai dex întâlnit la TV-urile Panasonic).

8. Câteva cuvinte despre televizoarele 3D

Eu personal nu sunt un mare fan al conținutului 3D. Nu știu de ce, dar parcă nu îmi surâde prea tare ideea. Din câte se pare această părere o împărtășesc și alte persoane, iar asta pentru că vânzările de televizoare 3D au devenit din ce în ce mai slabe în ultima perioadă. În plus, inclusiv producătorii nu au mai lansat pe piață noi generații de televizoare 3D. Este un semn clar al faptului că nu mai merită să ne îndreptăm atenția către astfel de modele (deși ele mai pot fi găsite în oferta magazinelor). În cazul în care, totuși, îți dorești acest lucru, atunci află că ai de ales între modele care se folosesc de tehnologia 3D cu ochelari activi și modele care se folosesc de tehnologia 3D cu ochelari pasivi.

  • Tehnologia 3D cu ochelari activi – după cum ne spune și denumirea pe care o au ochelarii, vorbim de o sincronizare care se crează între acești ochelari activi și televizor. Fiecare ochi va vedea imaginea care îi este destinată acestuia, astfel încât să se creeze acel efect 3D. Această tehnologie aduce mai multe avantaje, printre care o calitate mai bună a imaginilor redate de televizor și efecte 3D mai ample.
  • Tehnologia 3D cu ochelari pasivi – aici ne folosim de niște ochelari polarizați, care de data aceasta nu se mai sincronizează cu televizorul. Pe ecranul televizorului sunt redate simultan două imagini polarizate, câte una pentru fiecare ochi, iar ochelarii permit ochilor să vadă doar imaginea care le este destinată. Dezavantajul este reprezentat de faptul că se înjumătățește practic rezoluția imaginilor, care nu vor mai fi chiar atât de clare.

9. OFERTE TELEVIZOARE LED

Mai jos puteți vedea câteva recomandări de televizoare LED. Precizez că dacă vreți să cumpărați niște televizoare ieftine atunci este bine ca atenția să se îndrepte către brand-uri consacrate (Samsung, LG, Philips, Sony, Panasonic, Sharp), pentru că în acest fel primim o garanție mai mare a calității (însă surprize plăcute ne pot oferi și televizoarele LED de la Toshiba, Horizon, AKAI sau Star-Light).

Televizor LED Philips 40PFT420112

Televizor LED Philips 40PFT4201/12

  • Non Smart TV
  • Gama 2016
  • Rezoluție Full HD
  • Diagonale: 102 cm
  • DVB-T, DVB-C
  • slot CI+
  • ieșire sunet (RMS): 16 W

Cumpără de la eMAG

 

 

Televizor LED Samsung 55KU6072

Televizor LED Samsung 60KU6072

  • Smart TV
  • Gama 2016
  • Rezoluție Ultra HD / 4K
  • Diagonale: 101 / 108 / 125 / 138 / 152 / 163 / 176 cm
  • DVB-T, DVB-C
  • slot CI+
  • ieșire sunet (RMS): 20 W (2 x 10 W)

Cumpără de la eMAG

 

 

Televizor LED Samsung 40K5502

Televizor LED Samsung 40K5502

  • Smart TV
  • Gama 2016
  • Rezoluție Full HD
  • Diagonale: 80 / 101 / 123 / 138 cm
  • DVB-T, DVB-C
  • slot CI+
  • ieșire sunet (RMS): 2 x 10 W

Cumpără de la eMAG

 

 

Televizor LED LG 32LH6047

Televizor LED LG 32LH6047

  • Smart TV
  • Gama 2016
  • Rezoluție Full HD
  • Diagonale: 80 / 108 / 123 / 139 cm
  • DVB-T, DVB-C
  • slot CI+
  • Ieșire sunet (RMS): 2 x 20 W

Cumpără de la eMAG

 

 

Televizor LED Sony 40WD650

Televizor LED Sony 40WD650

  • Smart TV
  • Gama 2016
  • Rezoluție Full HD
  • Diagonale: 102 / 121 cm
  • DVB-T, DVB-C
  • slot CI+
  • ieșire sunet (RMS): 2 x 5 W

Cumpără de la eMAG

 

 

Televizor LED Sony 55XD7005

Televizor LED Sony 55XD7005

  • Smart TV cu Android OS
  • Gama 2016
  • Rezoluție Ultra HD / 4K
  • Diagonale: 123 / 139 cm
  • DVB-T, DVB-C
  • slot CI+
  • ieșire sunet (RMS): 2 x 10 W

Cumpără de la eMAG

    1. Alin 15 februarie 2018
      • Sergiu E. Raica 16 februarie 2018
    2. Marius G. 29 octombrie 2018
      • Sergiu E. Raica 29 octombrie 2018
    3. sandu 17 februarie 2019
      • Sergiu E. Raica 18 februarie 2019
    4. Andrei Cristian 15 martie 2019
      • Sergiu E. Raica 16 martie 2019
    5. Vlad 11 iulie 2019
    6. Loredana 14 august 2019
    7. calin 23 februarie 2020

    Add Your Comment