TP-Link TL-WR1043ND – router-ul wireless pe care îl folosesc de peste 3 ani – REVIEW

Astăzi m-am hotărât să vă vorbesc puțin despre router-ul wireless TP-Link TL-WR1043ND, pe care îl folosesc de mai bine de trei ani. De ce abia acum scriu acest review? Nu pot spune că sunt specialist atunci când vine vorba de routere wireless, așadar la vremea respectivă am zis că e mai bine să îi las pe alții să se ocupe de acestă nișă, evitând să îmi dau foarte mult cu părerea. Lucrurile s-au mai schimbat însă între timp, iar pentru că am observat că TP-Link TL-WR1043ND încă se mai află în oferta magazinelor online din România și încă se bucură de succes, am considerat că o părere în plus nu strică.

Precizez încă de la început faptul că acesta nu va fi un review tehnic – pentru asta îl aveți pe Radu, al cărui blog vi-l și recomand, dacă nu îl citiți încă 🙂 . În articol va fi doar o expunere a părerilor pe care mi le-am format în ultimii ani în care am folosit acest router wireless TP-Link TL-WR1043ND (mai exact cea de-a doua versiune a acestui router).

Ce specificații are TP-Link TL-WR1043ND?

TP-Link TL-WR1043ND este un router wireless care funcționează în standardele 802.11b, 802.11bg și 802.11n și poate oferi viteze de până la 300 Mbps (450 Mbps dacă activăm funcția SpeedBoost) pe banda 2.4 GHz și până la 800 Mbps atunci când vine vorba de un transfer WAN to LAN. La baza lui TP-Link TL-WR1043ND se află un chipset Qualcomm Atheros QCA9558, procesorul lucrând la o frecvență care poate atinge 720 MHz. Pe lista cu specificații se mai adaugă o memorie RAM de 64 MB (DDR2) și 8 MB memorie flash.

TP-Link TL-WR1043ND REVIEW - porturi

Sunt prezente 4 porturi LAN (10/100/1000Mbps)1 port WAN (10/100/1000Mbps) și un port USB 2.0, iar la pachet primim și trei antene externe de 5dBi, care asigură o acoperire wireless destul de extinsă, semnalul fiind suficient de puternic în aproape toată locuința (depinde desigur și de cât de mare este apartamentul / casa). Prezența portului USB 2.0 ne va permite să conectăm o unitate de stocare (nu contează dacă este vorba de un hard disk, stick USB sau cameră foto) ori o imprimantă, astfel încât să putem partaja fișierele cu celelalte calculatoare / laptop-uri din casă.

Ce viteze și acoperire oferă TP-Link TL-WR1043ND?

După cum am precizat mai sus, vitezele pot atinge 300 Mbps pe banda 2.4 GHz și până la 800 Mbps atunci când vorbim de un transfer WAN to LAN. Este prezentă și o funcție denumită SpeedBoost, iar aceasta după ce a fost activată transformă router-ul în unul care poate atinge o viteză de până la 450 Mbps (nu vom mai putea însă selecta noi lățimea de bandă, funcționând implicit la 40 MHz). Cam așa arată cifrele pe hârtie. În realitatea este la fel?

Viteze atinse

Am făcut mai multe teste, iar rezultatele nu au variat foarte mult. Mai exact, având abonamentul Digi Net Fiberlink 300 al celor de la RCS-RDS pe fir am reușit să ating în medie viteze de până la 250 Mbps în download și până la 100-105 Mbps în upload. Prin wireless vitezele au atins 80-90 Mbps în download și 45-50 Mbps în upload (asta în condițiile în care m-am aflat în aceeași încăpere cu router-ul, destul de aproape de acesta). Este evident că rezultatele pot varia în funcție de distanța față de el, prin câți pereți trebuie să treacă semnalul și așa mai departe.

În ceea ce privește vitezele de care avem parte dacă folosim portul USB 2.0 pentru a conecta un HDD sau un stick USB, acestea nu sunt chiar unele dintre cele mai grozave. Mai exact, în cazul meu media la scriere a fost de aproximativ 2-3 MB/s, iar la citire media s-a situat în jurul a 3-7 MB/s.

Acoperire

Legat de acoperire precizez că TP-Link TL-WR1043ND este un router wireless care stă decent la acest capitol. Nu excelează, dar nici nu putem spune că stă foarte prost. Modelul de față este unul arhisuficient pentru un apartament cu două camere, care are o suprafață de aproximativ 45-50 de metri pătrați. Lucrurile se schimbă însă atunci când vorbim de un apartament cu trei camere, așa cum este al meu. De ce spun asta? Deși router-ul este amplasat chiar în centrul apartamentului, semnalul este destul de prost în anumite camere. Da, nu ajută foarte mult pereții din beton, dar m-aș fi așteptat la ceva mai mult.

TP-Link TL-WR1043ND REVIEW - design

Pentru că semnalul în unele camere nu excela am fost nevoit să mă folosesc de funcţia Wireless Bridge care este prezentă în cazul modelelor celor de la TP-Link, pentru a extinde acoperirea în tot apartamentul. De ce am ales să folosesc două routere wireless pentru a face asta? Pentru că deja îl aveam pe cel de dinainte (tot un TP-Link) și nu avea rost să cumpăr un Range Extender Wireless.

Despre design

După cum se poate observa în imagini, din punct de vedere al design-ului nu sunt foarte multe de spus atunci când vine vorba de TP-Link TL-WR1043ND, iar asta pentru că el se aliniază aspectului pe care îl au în general produsele celor de la TP-Link care au fost lansate în perioada respectivă. Carcasa este de culoare neagră, glossy, iar inscripția TP-Link apare chiar în centrul router-ului. Amprentele se adună foarte ușor, iar la fel se întâmplă și în cazul zgârieturilor, dacă nu suntem atenți. Pe partea din față găsim mai multe LED-uri, care au culoarea verde și ne oferă informații legate de starea router-ului wireless, iar antenele interschimbabile sunt în număr de trei și au culoarea gri.

Ce preț are TP-Link TL-WR1043ND?

Sincer să fiu nu mai știu cât ce preț a avut TP-Link TL-WR1043ND atunci când l-am cumpărat (țin minte doar că l-am cumpărat dintr-un magazin Flanco din Reșița). În prezent prețul acestui router wireless variază între 165 și 200 de lei, în funcție de magazin. De asemenea, din câte am văzut, tot în funcție de magazin, putem cumpăra un model TP-Link TL-WR1043ND în versiunea 2 (așa cum este cel pe care îl folosesc eu) ori chiar 3 sau 4 (generații mai noi). Diferențele dintre ele nu sunt însă unele notabile.

TP-Link TL-WR1043ND - cutie
Note & Concluzii
  • Design & construcție
  • Viteze atinse
  • Acoperire
  • Raport calitate / preț
3.9

Concluzii

TP-Link TL-WR1043ND este un router wireless ieftin, care reușește să își facă foarte bine treaba. Îl recomand în special celor care vor să îl folosească într-un apartament cu două camere.

  • Add Your Comment